Nicolăescu: Începem, din 2009, un program de lucru pentru prevenţia în hepatită

Ministerul Sănătăţii va cuprinde, în bugetul pe 2009, fonduri pentru începerea unui program de lucru privind prevenirea îmbolnăvirii cu hepatită, după ce în a doua parte a lunii octombrie va demara, în premieră în România, vaccinarea împotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a IV-a.

16 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Începem, din 2009, un program de lucru pentru prevenţia în hepatită

Nicolăescu: Începem, din 2009, un program de lucru pentru prevenţia în hepatită (Imagine: Mediafax Foto)

"Programul naţional de evaluare a sănătăţii ne-a ajutat să obţinem informaţii multe şi corecte. Sunt rezultate palpabile, care ne îndreptăţesc să dezvoltăm programe de prevenţie pe direcţiile pe care le-am anunţat. Astfel, în a doua parte a lunii octombrie, vom începe campania de vaccinare a fetelor din clasele a IV-a, împotriva cancerului de col uterin. S-au apucat unii să facă pe deştepţii spunând că nu avem nevoie de un astfel de program. Sunt 12 ţări din Europa unde se face această vaccinare în masă'', a declarat, marţi, Eugen Nicolăescu, la simpozionul cu tema "Performanţă şi calitate în sistemul de sănătate''.

Demnitarul a explicat că bugetul pentru 2009 al Ministerului Sănătăţii va cuprinde fonduri pentru un alt program de prevenţie şi anume cel împotriva hepatitei. Acesta a vorbit şi despre necesitatea dezvoltării unui amplu program privind stilul de viaţă sănătos.

Ministrul i-a criticat pe cei care ''nu vor să vadă nimic din ceea ce s-a întâmplat bun în sistem" şi a cerut managerilor şi medicilor prezenţi să ''nu-şi taie craca de sub picioare lăsându-i pe impostori să îi atace''.

Alocaţiile de sănătate pe cap de locuitor au crescut de la 410 lei în 2004, la 910 în 2008. De asemenea, salariile au crescut cu 98,9 la sută, iar cel al asistentelor, între 90 şi 120 la sută, iar prima de stabilitate este de 1.500 lei.

Ministrul a mai spus că ambulanţele ajung mai repede la caz, adică în opt minute în Capitală, şi între 12 şi 14 minute în ţară.

"Unii critică faptul că mai sunt încă bolnavi care stau în saloane cu multe paturi şi că nu există confort peste tot. Am încercat cu prioritate să salvăm viaţa bolnavilor, să dotăm sălile de operaţie, cele de terapie intensivă, lăsând confortul pentru mai târziu. Cei care habar nu au, fac rău sistemului, medicilor şi cetăţenilor, iar oamenii speriaţi pleacă la tratament în străinătate'', a mai spus Nicolăescu.

Demnitarul a mai spus că sunt ţări în care numărul cazurilor de malpraxis este de ordinul miilor, în timp ce în România este foarte mic.

"Avem situaţii grele şi neplăcute, dar sistemul sanitar românesc nu este nici mai bun şi nici mai rău decât altele. A suferit 50 de ani sub comunism, apoi 20 de comunism târziu, după 1989, iar acum, când se mişcă ceva, vin unii să critice, să denigreze tot'', a mai spus ministrul, precizând că, pentru viitor, ar fi de făcut standarde, norme şi protocoale terapeutice.

Preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Mircea Ifrim, a confirmat cele spuse de ministrul Sănătăţii, precizând că fondurile din sănătate au crescut mult, dar rămân mici comparativ cu alte ţări.

"Cred că una dintre problemele din sistem este criza de autoritate. Oricâţi bani ar fi în sistem, dacă managementul nu este bun, apar probleme'', a mai spus profesorul Ifrim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici