Nicolai: Codul civil reia filosofia comunistă a presei

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că prevederile proiectului de Cod civil aflat în dezbaterea Parlamentului reiau "filosofia comunistă a presei" şi i-a cerut ministrului Predoiu să elimine capitolul referior la presă.

19 afișări
Imaginea articolului Nicolai: Codul civil reia filosofia comunistă a presei

Nicolai: Codul civil reia filosofia comunistă a presei (Imagine: Mediafax Foto)

"E inadmisibil ca efectul şi filozofia care a stat la baza legii comuniste a presei să fie reluat cu evidenţă şi obstinaţie în actualele prevederi ale Codului Civil. (...)Codul civil pe care actualul Guvern intenţionează să-l promoveze fără nici un fel de dezbatere publică, ci doar printr-o formulă ocultă de asumare a răspunderii şi dispoziţiile pe care acest proiect de lege le prevede sunt în foarte multe dintre situaţii dispoziţii care sunt de tristă amintire. Întotdeauna în societăţile totalitare se încearcă restrângerea exerciţiului acestui drept care vizează libertatea de expresie", a susţinut Norica Nicolai.

Vicepreşedintele PNL i-a solicitat în acest context ministrului Justiţiei să retragă capitolul referitor la presă din Codul civil.

"Îi cer domnului Predoiu, care şi-a continuat mandatul pentru a veni în faţa publicului cu astfel de aberaţii care constrâng libertatea de gândire, să retragă în totalitate acest capitol. Şi dacă se doreşte în România o Lege a presei acest lucru să se facă în dezbatere publică la solicitarea comunităţii profesionale, şi nu prin introducerea într-un cod care se doreşte a fi adoptat prin asumarea răspunderii a unui capitol care să vizeze presa. E imoral să se procedeze în acest mod", a afirmat Norica Nicolai.

Fostul senator liberal a apreciat că este pentru prima oară când într-un Cod Civil se introduc "noţiuni de procedură care să vizeze acordarea dreptului la replică, modul în care această instituţie se realizează şi măsurile de despăgubire care vizează expres jurnaliştii".

Ea a adăugat că, în opinia sa, modul în care promovează legislaţia de reformă a justiţiei, cea civilă şi cea penală guvernul Boc este foarte asemănător cu ceea ce spunea Figaro într-o celebră operă - "Cu condiţia să nu vorbeşti nici de autoritate, nici de cult, nici de politică, nici morală, nici de cei suspuşi, nici de cei cu greutate, nici de operă sau de alte spectacole, nici de nimeni care să însemne ceva", cu aceste condiţii eşti, deci, liber să tipăreşti tot ce vrei sub controlul a doi sau trei cenzori!".

În plus, liderul PNL a menţionat că reversul prevederilor referitoare la Codul civil va fi că "opinia publică se va teme să aibă opinii în legătură cu ceea ce se întâmplă în societate".

"Se doreşte prin aceste prevederi, în opinia mea, să încercăm să difuzăm o teamă generală încorsetând şi una din puţinele instituţii din această ţară care funcţionează relativ liber", a spus Nicolai.

Reglementările referitoare la apărarea drepturilor personale nepatrimoniale din noul Cod civil au creat dezbateri aprinse, vineri, între ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi jurnaliştii care au reclamat că este o lege a presei mascată prin care li "se pune botniţă".

Citeşte şi:

AJR: Noile prevederi din proiectul de Cod Civil sunt un "atentat la libertatea de exprimare"

Noul Cod civil va incrimina prejudiciul cauzat de informaţii greşite apărute în presă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici