Nicuşor Constantinescu, amendat cu 5.000 de lei pentru cererea de recuzare a instanţei

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că la termenul precedent a făcut cerere de recuzare a instanţei, judecătoarea considerând că aceasta putea fi făcută la începutul procesului.

551 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu, amendat cu 5.000 de lei pentru cererea de recuzare a instanţei

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Un nou termen a avut loc miercuri, la Tribunalul Constanţa, în dosarul în care Nicușor Constantinescu este judecat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal.

Judecătoarea a anunţat, la începutul şedinţei, aplicarea unei amenzi de 5.000 de lei lui Nicuşor Constantinescu pentru exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale, precizând că avea posibilitatea să facă mai din timp cererea de recuzare, depusă la termenul precedent, având în vedere motivele invocate în documentul respectiv.

Amenda poate fi contestată în termen de zece zile de la comunicare.

Nicuşor Constantinescu a cerut, în 11 februarie, recuzarea judecătoarei, motivând că ar exista "o lipsă de imparţialitate" a magistratului, solicitarea sa fiind respinsă.

La termenul de miercuri, au fost audiaţi primii martori, fiind vorba despre trei angajaţi ai Centrului Militar Zonal. Ei au povestit în faţa instanţei că instituţia a avut de suferit începând din 2009, după ce Consiliul Judeţean, care trebuie să asigure finanţarea Centrului Militar Zonal, conform legii, nu a mai alocat fondurile necesare desfăşurării activităţii.

Astfel, oamenii au fost nevoiţi să cumpere din banii lor diverse bunuri pentru funcţionarea Centrului Militar Zonal, combustibilul pentru deplasări fiind asigurat tot din contribuţiile angajaţilor. De asemenea, telefoanele instituţiei au fost tăiate pentru că nu au mai fost plătite, a fost reziliat şi contractul cu firma de pază tot din cauza lipsei fondurilor, clădirea fiind păzită apoi de personalul civil din cadrul Centrului Militar.

Martorii au mai precizat că energia termică şi energia electrică nu au fost sistate deoarece în clădirea respectivă îşi desfăşoară activitatea şi Serviciul 112 şi ar fi fost afectat şi acesta, iar alimentarea cu apă potabilă a fost oprită timp de câteva zile în 2010, fiind reluată apoi.

Următorul termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 25 martie.

Nicuşor Constantinescu este judecat în arest la domiciliu în acest dosar, având interdicţia să comunice cu angajaţii Consiliului Judeţean şi cu consilierii judeţeni care au legătură cu acest caz.

În rechizitoriul procurorilor întocmit în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa se arată că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol, "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Nicuşor Constantinescu că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se afla armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, preciza DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, mai arăta DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.

Nicuşor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile de anul trecut, 15 cartuşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici