Nivelul Dunării este în creştere şi se va menţine ridicat trei săptămâni

Nivelul Dunării este în creştere în sectoarele aval Porţile de Fier, iar fluviul va rămâne la debite şi niveluri ridicate cel puţin trei săptămâni, ceea ce va creea probleme cu privire la rezistenţa digurilor, ANAR concentrându-şi eforturile pentru consolidarea acestora.

151 afișări
Imaginea articolului Nivelul Dunării este în creştere şi se va menţine ridicat trei săptămâni

Nivelul Dunării este în creştere şi se va menţine ridicat trei săptămâni (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

La intrarea în ţară, Dunărea are un debit de 13000 mc/s, fiind în scădere, dar pe sectoarele aval Porţile de Fier, nivelele sunt într-o uşoară creştere.

Dunărea se situează peste cotele de pericol la staţiile: Bechet (+ 34 peste CP), Corabia (+13 peste CP), Turnu Măgurele (+ 35 peste CP), Feteşti (+ 14 cm peste CP), Hârşova (+ 48 peste CP), Brăila (+ 39 peste CP), Galaţi (+ 8 cm peste CP), Isaccea (+ 7 peste CP), şi peste cotele de inundaţie la staţiile: Zimnicea (+ 1,26 metri peste CI), Giurgiu ( +65 peste CI), Olteniţa (+70 peste CI), Călăraşi (+ 41 cm peste CI), Feteşti (+14 peste CI), Tulcea (+ 18 cm peste CI), informează, sâmbătă, ANAR.

Conform prognozei INHGA, se estimează că Dunărea, pe sectorul Brăila-Galaţi, va depăşi de joi până vineri debitul de 16000 mc/s, fluviul rămânând la debite şi niveluri ridicate cel puţin trei săptămâni.

"Echipele Apelor Române îşi concentrează eforturile şi pentru consolidarea digurilor de la Dunăre, pe sectorul Feteşti-Brăila-Galaţi, Tulcea şi Delta Dunării, principala problemă fiind durata foarte mare de timp sub care digurile sunt sub presiunea apei", potrivit sursei citate.

La Brăila, Dunărea este la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 2006. La Galaţi, Dunărea creşte uşor, cu 2-3 cm pe zi, fiind cu 6 cm peste cota istorică înregistrată în 2006.

La Feteşti, Dunărea a depăşit nivelul istoric din anul 2006, fiind cu 4 cm mai mare, fiind evacuate casele din zona cartierului Buliga.

La Hârşova, Dunărea a crescut din 30 iunie, ora 18.00, cu 12 cm, având în prezent 708 cm.

S-au supraînălţat digurile din zonele Feteşti şi Tulcea, prin suplimentarea sacilor de nisip cu peste 30.000 pentru supraînălţarea şi consolidarea digurilor, precum şi pentru stoparea infiltraţiilor.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, o echipă de la Apele Române Dobrogea Litoral (ABADL), s-a deplasat la Oltina pentru a ajuta la supraînălţarea digurilor.

În urma deciziei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Apele Române Dobrogea Litoral (ABADL) a creat o breşă pentru a permite o circulaţie mai bună a debitelor din zona Deltei Dunării.

Cordonul litoral este un dig care protejează zona Deltei Dunării, de la Sfântu-Gheorghe până la Sulina, împotriva valurilor Mării Negre care, pe timp de furtună, puteau să ajungă până la 7 metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici