Noi animale pot fi vizitate la Grădina Zoologică din Târgu Mureş

Grădina Zoologică din Târgu Mureş se îmbogăţeşte cu 9 animale noi. Au sosit patru capibare născute anul trecut, din Hanovra, patru papagali Ara, din Rhenen, Olanda şi o bufniţă din Mirlo, tot Olanda.

537 afișări
Imaginea articolului Noi animale pot fi vizitate la Grădina Zoologică din Târgu Mureş

Noi animale pot fi vizitate la Grădina Zoologică din Târgu Mureş

Despre capibare, trebuie ştiut că sunt cei mai mari rozătoare de pe Pământ. Ele ajung la o lungime de 106-134 cm şi o înălţime de 50-62 cm. Greutatea lor variază între 35 şi 66 de kilograme. Femelele sunt mai mari decât masculii. Trăiesc în America de Sud, în mare parte în Brazilia, Uruguay, Venezuela, Columbia şi Argentina. Preferă locurile, unde apa este uşor accesibilă, cum ar fi pajişti inundate şi mlaştini, dar pot fi întâlnite şi în păduri uscate, tufişuri şi pe pajişti.

Capibarele trăiesc în grupuri de 15-20 de indivizi, formate atât din masculi, cât şi din femele. Grupul este condus de un mascul dominant bătrân. În sezonul uscat, se adună în grupuri mai mari, cu sute de indivizi. Comunică între ei cu ajutorul mirosului şi a sunetelor. Au mai multe tipuri de sunete: lătrat, fluierat, murmurat şi un sunet caracteristic de pocnit. Masculii au glande la nivelul nasului, cu ajutorul cărora îşi marchează teritoriul. Sunt activi în zori şi la amurg. Trăiesc în simbioză cu mai multe specii de păsări. Sunt animale erbivore. Hrana lor constă din plante acvatice, frunze, scoarţă de copac, seminţe, ierburi şi plante cultivate.

Perioada de împerechere durează tot anul, dar se înregistrează un vârf în sezonul ploios (mai-iunie). Masculul dominant se împerechează cu femelele din grup în apă. Femelele se pot împerechea şi cu masculii mai puţin dominanţi. Perioada de gestaţie este de 150 de zile, iar femela naşte de obicei între 2 şi 8 pui. Celelalte femele din grup participă la îngrijirea puilor. Deşi sunt hrăniţi iniţial cu lapte matern, încep să mănânce şi hrană solidă de la început. Separarea de mamă are loc în jurul vârstei de 3 luni. Ajung la maturitate sexuală la 18 luni.

Nu sunt animale pe cale de dispariţie. Duşmanii lor naturali sunt anaconda verde, caimanul negru, jaguarul, ocelotul şi puma. Oamenii vânează aceste animale pentru carnea lor, dar şi pentru a preveni eventualele daune în agricultură. Biserica Catolică (poate datorită stilului lor de viaţă acvatic?) a hotărât ca în timpul postului carnea lor să poată fi consumată.

Durata lor de viaţă este estimată la 6 ani în sălbăticie şi 12 ani în captivitate.

În ceea ce priveşte papgalii Ara, în Grădina Zoologică din Târgu Mureş trăiesc deja două exemplare: Maya, o femelă de 12 ani, şi Tommy, un mascul de 23 de ani. Din noii papagali sosiţi, doi sunt masculi, unul dintre ei având 22 de ani, iar celălalt este fiul lui Tommy, Knik, în vârstă de 8 ani. De asemenea, au sosit şi două femele, ambele fiind fiicele Mayei. Acestea au 4, respectiv 2 ani.
Având în vedere că nu există contact propriu-zis cu vizitatorii, animalele sosite pot fi vizitate şi în timpul carantinei de 2 săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici