Video Norul toxic din Ucraina nu ajunge în România

România nu se confruntă cu o situaţie de criză în urma accidentului ecologic din Ucraina care a generat un nor de praf de fosfor, ameninţând siguranţa locuitorilor din zona în care s-a produs.

2 afișări

Concluzia s-a desprins din întâlnirea Comitetului Interministerial pentru Situaţii de Urgenţă în care a fost dezbătută această temă şi a fost prezentată într-o conferinţă de către ministrul mediului, Korodi Attila.

Ministrul mediului a spus explicit că Ucraina nu a răspuns niciunei solicitări din partea autorităţilor române care doreau să ştie oficial ce substanţă a fost degajată în atmosferă, în ce cantitate şi în ce condiţii. Attila Korodi a reluat ipoteza meteorologilor conform cărora norul nu va ajunge în România în următoarele ore.

Şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ioan Sandu, a declarat că norul de fosfor din Ucraina, produs în urma unui accident feroviar, nu va ajunge în România mai devreme de aproximativ 24 de ore, potrivit unei simulări realizată de experţi. Şeful ANM a spus că autorităţile române nu au primit informaţii privind cantitatea de praf care ar pluti în aer în zona afectată, astfel că, implicit, nu s-a putut calcula ce dimensiune ar urma să aibă norul de praf peste câteva zeci de ore.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a lansat un apel la calm în urma accidentului din Ucraina, care a produs un nor de praf de fosfor, arătând că, în prezent, nu există riscul ca acesta să pătrundă pe teritoriul României şi că nu există motive de panică.

Numeroase localităţi ucrainene riscă să fie afectate de norul toxic care a rezultat după deraierea, luni seară, în vestul Ucrainei, a unui tren care transporta fosfor galben, o substanţă inflamabilă şi otrăvitoare. Norul format în urma incendiului rezultat din accident se întinde pe 90 de kilometri pătraţi, deasupra a 14 sate situate în apropierea oraşului Lvov, aflat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Polonia. Sute de localnici au fost evacuaţi, iar cel puţin 21 de persoane s-au intoxicat cu fosfor.

Trenul transporta fosfor galben şi se îndrepta spre Polonia, venind din Kazahstan.

Până acum, nu sunt motive de îngrijorare, aşadar. Nici populaţia nu a intrat în panică. Părinţii copiilor care sunt în tabere în judeţul Maramureş i-au sunat ieri seară pe micuţi şi pe profesori. Au aflat însă că totul este sub control.

Vestea bună este că cel puţin în următoarele ore, norul de fosfor nu va ajunge la noi, ci se va îndrepta către estul Ungariei şi sudul Poloniei. Norul nu se deplasează către România, ci, dimpotrivă, se depărtează de ţara noastră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici