Nouăsprezece persoane, cercetate penal în cazul eliberării frauduloase de permise la Covasna

Un număr de 19 persoane, între care cinci agenţi de la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe şi un funcţionar al primăriei municipiului, sunt cercetate penal în cazul eliberării frauduloase de permise auto şi al înmatriculării de maşini, potrivit DGA.

127 afișări
Imaginea articolului Nouăsprezece persoane, cercetate penal în cazul eliberării frauduloase de permise la Covasna

Nouăsprezece persoane, cercetate penal în cazul eliberării frauduloase de permise la Covasna (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), inspector Sarmizia Fetcu, 19 persoane - cinci agenţi de la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe, un funcţionar al primăriei municipiului, trei inspectori auto şi intermediari - au fost puse sub învinuire, fiind începută urmărirea penală împotriva lor.

Cele 19 persoane sunt acuzate de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiune de luare de mită.

Potrivit şefului Biroului Anticorupţie Covasna din cadrul DGA, Manuela Popescu, printre cele 19 persoane cercetate penal în acest caz se află, alături de cinci agenţi de la Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe, un funcţionar al primăriei municipiului, "a cărui activitate infracţională documentată nu o implica pe aceea din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe", precum şi un subofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna.

100 - 10.000 de euro pentru un permis sau înmatricularea maşinii

Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), inspector Sarmizia Fetcu, sumele vehiculate porneau de la 100 de euro şi ajungeau până la 10.000 de euro pentru obţinerea unui permis sau pentru înmatricularea unei maşini.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Gyorgy Alfonz, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a aflat despre anchetă în cursul dimineţii, când subofiţerul cercetat în cazul permiselor a fost ridicat de la sediul instituţiei din Sfântu Gheorghe, în baza unui mandat de aducere.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Anticorupţie a precizat că ancheta în acest caz a început în urmă cu un an, având la bază o sesizare.

Două sute de jandarmi şi forţe de ordine participă la percheziţii

Mai multe percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la locuinţele unor angajaţi ai Serviciului Eliberare Permise Auto din Sfântu Gheorghe, în cadrul unei anchete a DGA care vizează modul în care au fost eliberate permise de conducere şi au fost înmatriculate maşini. La percheziţii participă circa două sute de jandarmi şi forţe de ordine.

Comisarul Manuela Popescu, şeful Biroului Anticorupţie Covasna din cadrul DGA, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că au loc 23 de percheziţii domiciliare, în baza unor mandate emise de Tribunalul Covasna, ca urmare a unei anchete care se desfăşoară în judeţ, coordonată de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna.

Potrivit sursei citate, dosarul vizează modul în care au fost obţinute permise de conducere şi au fost înmatriculate autovehicule la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe.

Din cele 23 de persoane la domiciliile cărora se desfăşoară percheziţii, cinci sunt cadre ale Serviciului, restul fiind civili.

Conform sursei citate, există ordonanţe şi mandate de aducere emise de Parchet pentru 17 persoane, ele urmând să fie puse în executare de ofiţeri de Poliţie Judiciară din judeţ.

Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Sfântu Gheorghe, Eugen Deaconu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a aflat despre această anchetă miercuri dimineaţă, când a ajuns la serviciu şi când reprezentanţii DGA i-au prezentat mandatul de percheziţie.

Întrebat dacă a avut suspiciuni privind existenţa unor probleme în cadrul serviciului pe care îl coordonează, Deaconu a spus că au existat suspiciuni, dar că nu au fost şi date concrete, adăugând că dacă ar fi avut astfel de informaţii, ar fi sesizat DGA.

Şeful Serviciului Permise a lipit, miercuri dimineaţă, un afiş pe sediul instituţiei pentru a informa cetăţenii că în cursul acestei zile nu se lucrează cu publicul.

Calculatorul şi acte din biroul funcţionarului primăriei,ridicate de anchetatori

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că a fost anunţat, miercuri dimineaţă, de către reprezentanţii DGA că există un mandat de percheziţie a locuinţei şi a biroului unui angajat al Primăriei.

Potrivit sursei citate, biroul angajatului Primăriei cercetat penal în cazul eliberării frauduloase de permise auto şi al înmatriculării de maşini a fost sigilat în cursul dimineţii, iar calculatorul a fost ridicat, împreună cu mai multe acte care se aflau pe birou.

Angajatul lucrează la Biroul de Impozite şi Taxe din Primăria Sfântu Gheorghe.

Edilul şef a spus că aşteaptă finalizarea anchetei şi un raport în acest sens, iar până atunci nu doreşte să comenteze acest caz.

Preşedintele Consiliului Judeţean spune că a aflat din presă despre anchetă

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, s-a declarat nemulţumit de faptul că a aflat din presă despre anchetă, spunând că, deşi Serviciul Prmise Auto nu este subordonat CJ, ci Prefecturii, ar fi trebuit să fie anunţat şi el, fiind un domeniu de interes public.

El a spus că va solicita ca pe viitor şi preşedintele Consiliului Judeţean să fie anunţat despre astfel de anchete sau probleme referitoare la serviciile din judeţ.

"Nu consider normal să aflu din presă că s-a demarat o anchetă la acest serviciu, chiar dacă este vorba de o instituţie subordonată Prefecturii şi nu Consiliului Judeţean", a conchis Tamas Sandor.

Citeşte şi:

Şeful Serviciului Permise Auto Covasna: Au existat suspiciuni

Ancheta de la Covasna a pornit de la o suspiciune de luare de mită - surse

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici