Noul Cod penal nu incriminează incestul între adulţi

Profesorul Valerian Cioclei, unul dintre specialiştii care au lucrat la elaborarea proiectului Codului Penal, a explicat că noile prevederi nu mai incriminează incestul dintre persoanele majore care au consimţit această relaţie, dar sancţionează mai drastic abuzul incestuos asupra minorilor.

1474 afișări
Imaginea articolului Noul Cod penal nu incriminează incestul între adulţi

Noul Cod penal nu incriminează incestul între adulţi

"Noul text nu mai incriminează relaţia incestuoasă între două persoane majore care au consimţit în mod liber la această relaţie. Din punctul de vedere al Comisiei, această relaţie incestuoasă între persoanele majore este o chestiune care ţine mai mult de o patologie socială, eventual de o patologie medicală. Sunt lucruri care ne întristează, sunt lucruri imorale, dar nu orice e imoral trebuie să fie penal, pentru că noi avem convingerea că pe aceste persoane nu le putem în niciun fel ajuta dându-le sancţiuni", a spus profesorul universitar Valerian Cioclei.

Acesta a mai afirmat că astfel de reglementări există şi în alte legislaţii.

Profesorul a precizat însă că rămân sever incriminate atât violul incestuos cât şi actul sexual cu un minor care are caracter incestuos.

"În plus, apare agresiunea sexuală care, dacă are un caracter incestuos, este aspru pedepsită. Sunt fapte grave care merită a fi pedepsite şi avem textele respective", a explicat Cioclei.

"Nu rezolvăm nimic din punct de vedere penal. Dacă nu mai este incriminată fapta, cel puţin persoanele care au problema respectivă au o şansă să se adreseze cuiva care poate să îi ajute într-un fel, căci este vorba despre o consiliere psihologică, socială. Dacă ei se ştiu infractori, niciodată nu vor avea curajul şi să iasă şi să spună: uitaţi avem o problemă, ajutaţi-ne. Sunt nişte oameni bătuţi de soartă, să-i mai batem şi cu biciul penal? Nu!", a conchis Cioclei.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că a sesizat o serie de critici la adresa ministerului pe care îl conduce pe tema proiectelor de coduri, calificându-le drept nefondate şi anunţând că ele nu vor rămâne fără un răspuns din partea instituţiei.

Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, după ce săptămâna trecută au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici