Noul episcop al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Făgărăşanul, a fost întronizat la Miercurea Ciuc - FOTO

PS Andrei Făgărăşanul, ales de Sfântul Sinod episcop al Covasnei şi Harghitei, a fost întronizat, duminică, la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, în prezenţa mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, şi a peste 2.000 de credincioşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1557 afișări
Imaginea articolului Noul episcop al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Făgărăşanul, a fost întronizat la Miercurea Ciuc - FOTO

Noul episcop al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei Făgărăşanul, a fost întronizat la Miercurea Ciuc - FOTO (Imagine: Mediafax Foto)

PS Andrei Făgărăşanul a fost condus, duminică, la Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc de IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, care a asigurat locotenenţa eparhiei după ce IPS Ioan Selejan a fost numit mitropolit al Banatului.

Ceremonia de întronizare a început cu Sfânta Liturghie, iar apoi IPS Laurenţiu Streza i-a înmânat noului episcop însemnele specifice.

"Eparhia Covasnei şi Harghitei - şi o spun cu multă dragoste - este o eparhie misionară, o simţim noi cu toţii când vorbim de români, că la ei acasă sunt aici minoritari, dar sunt înţelepţi, sunt sârguincioşi, sunt atât de iubitori de Dumnezeu încât nu au altceva de ales, n-au alternative. Este foarte uşor pentru cei care se află undeva unde fac ce vor ei, ce îşi doresc; aici trebuie făcut numai ceea ce trebuie, să îndeplineşti numai ce este necesar şi cu înţelepciunea deosebită de a-ţi păstra identitatea fără să deranjezi pe altul, dar de a-ţi apăra identitatea şi drepturile pe care noi le avem, egale cu ale altora", a afirmat mitropolitul Ardealului.

După întronizare, PS Andrei a spus că este al doilea episcop al Covasnei şi Harghitei de la înfiinţarea acestei eparhii.

"Cunosc situaţia preoţilor şi credicioşilor, pentru că timp de 15 ani, cât am stat lângă IPS Ioan, m-am confruntat cu bucuriile, cu necazurile lor, în această episcopie a munţilor. Având în vedere că românii sunt în minoritate în această parte de ţară, crucea este destul de grea, dar Hristos Domnul, care binecuvântează lucrarea în Sfânta Biserică, şi Dumnezeiescul Har, care pe cele neputincioase le întăreşte şi pe cele cu lipsă le desăvârşeşte, ne vor întări pe toţi, ca să ducem la bun sfârşit lucrările de păstrare a credinţei noastre străbune şi legea noastră românească", a declarat PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.

El a primit mesaje de felicitare de la Patriarhul Daniel, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.

La ceremonia de întronizare au asistate peste 2.000 de persoane, trei sferturi dintre acestea urmărind manifestările din stradă, pe un ecran de mari dimensiuni, amplasat în curtea catedralei.

De asemenea, la ceremonie au participat 19 ierarhi din ţară şi din străinătate, membri ai Sfântului Sinod, între care mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, episcopul Argeşului şi Muscelului, PS Calinic, precum şi PS Siluan al Ungariei şi PS Ioan Casian de Vicina, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi.

La manifestări au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Culturii şi Sfântului Sinod, precum şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu şi mai mulţi membri ai administraţiei publice locale şi judeţene.

La final, oficialităţile şi credincioşii au fost invitaţi la o agapă, la sediul Episcopiei Covasnei şi Harghitei din Miercurea Ciuc.

Scaunul de episcop al Covasnei şi Harghitei era vacant din septembrie 2014, când IPS Ioan Selejan a fost ales de Sfântul Sinod mitropolit al Banatului, după decesul IPS Nicolae Corneanu.

În 5 februarie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în şedinţă, sub preşedinţia Patriarhului Daniel, pentru a discuta alegerea noului episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, iar în urma votului PS Andrei Făgărăşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a fost ales în această funcţie, cu 38 de voturi din 45 valabil exprimate.

PS Andrei Făgărăşanul s-a născut în 22 noiembrie 1967, în localitatea Cheţani, judeţul Mureş. A absolvit liceul din Iernut, iar în anul 2000, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Patriarhul Justinian” din Bucureşti. În perioada 2002-2005 a urmat studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia, iar în prezent este doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

În 1989 a intrat la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita, în iulie 1990 a fost hirotonit ierodiacon de IPS Antonie Plămădeală al Ardealului, iar în 10 august 1995 a fost numit de către PS Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei stareţ la Mănăstirea Făgeţel, unde a petrecut 13 ani. În această perioadă, a condus lucrările de refacere a mănăstirii, distrusă în 1940 şi din care rămăsese doar biserica.

El a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului în 8 iulie 2008 şi în august acelaşi an a fost hirotonit arhiereu, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici