Noul ministru al Sănătăţii a demis doi manageri de spital

Noul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, i-a demis, luni, pe managerii spitalelor judeţene de urgenţă din Giurgiu şi Slobozia, din cauza gravelor nereguli constatate în unităţile de primiri urgenţe (UPU) privind asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă.

30 afișări
Imaginea articolului Noul ministru al Sănătăţii a demis doi manageri de spital

Noul ministru al Sănătăţii a demis doi manageri de spital (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, împreună cu subsecretarul de stat Raed Arafat, a făcut, vineri, un control inopinat în câteva spitale judeţene.

"Am vrut să verific personal dacă ceea ce am văzut pe hârtie este real şi, împreună cu subsecretarul de stat pe probleme de urgenţă Raed Arafat, am controlat atât unităţile de primiri urgenţe ale mai multor spitale judeţene, cât şi secţiile de terapie intensivă şi cele de neonatologie. Am găsit destule nereguli care nu ar fi trebuit să apară, mai ales că în aceste zile nu ne confruntam cu situaţii speciale", susţine Ion Bazac, citat într-un comunicat de luni al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit raportului conducerii Ministerului Sănătăţii, lipsa medicilor specialişti, nerespectarea standardelor de urgenţă în timpul manevrelor medicale, lipsa unor materiale sanitare şi chiar a unor medicamente obligatorii pentru UPU reprezintă o parte din problemele constatate de către echipa de control.

Astfel, la Spitalul Judeţean Giurgiu, contrar raportării Autorităţii de Sănătate Publică judeţene, funcţionau doar opt linii de gardă, în loc de 18 şi erau prezenţi doar trei asistenţi medicali, faţă de opt cât fusese raportat. Mai mult, una dintre asistentele medicale de la UPU nu purta mănuşi pe timpul aplicării unor manevre medicale de instalare a unor linii venoase şi la recoltarea de sânge, iar în spital nu era prezent niciun medic anestezist.

De asemenea, medicul care teoretic era de serviciu la domiciliu, nu a răspuns la apelurile telefonice făcute de la spital. Depozitul de materiale al UPU era încuiat, iar cheia se găsea la asistenta şefă, care nu era în spital, potrivit raportului Ministerului Sănătăţii.

Ancheta de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia arată că la UPU nu se găseau anestezice şi relaxante musculare, medicamente obligatorii pentru aceste unităţi. În plus, drenajele toracice au fost găsite de echipa medicală după o perioadă mai lungă de timp, iar medicaţia prevăzută de legislaţie pentru cazurile de urgenţă era incompletă.

"Computerul tomograf funcţiona numai dimineaţa şi, deşi spitalul are trei medici radiologi, la radiologie era prezent doar un asistent medical. La simularea făcută de comisia de control, medicul care era de serviciu la domiciliu nu a răspuns, acesta fiind plecat din localitate", precizează Ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.

De asemenea, nu erau completate rapoartele de gardă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aparatul de triaj nu se găsea în spaţiul de primire/triaj şi nu se foloseau fişele tipizate dispuse de Ministerul Sănătăţii, din raţiuni economice, au adăugat membrii echipei de control.

"În urma celor constatate, ministrul a semnat, în această dimineaţă, ordinele de înlocuire a managerilor celor două spitale. Managerii interimari vor dispune măsurile legale necesare pentru stabilirea gradului de vinovăţie a directorilor medicali, a medicilor şefi UPU, a asistenţilor şefi UPU şi a fiecărui angajat care nu şi-a îndeplinit atribuţiile funcţionale, în această perioadă, în vederea sancţionării lor, în conformitate cu prevederile în vigoare", se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici