Numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi pneumonii a crescut de 2,3 ori în ultima săptămână

Numărul cazurilor de infecţii acute respiratorii şi pneumonii este de 2,3 ori mai mare comparativ cu săptămâna precedentă şi cu media pe cele trei săptămâni anterioare, însă faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007, incidenţa acestor maladii este mai mică cu 27,9 la sută.

1 afișare
Imaginea articolului Numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi pneumonii a crescut de 2,3 ori în ultima săptămână

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi pneumonii a crescut de 2,3 ori în ultima săptămână

Prin sistemul exhaustiv de supraveghere a infecţiilor respiratorii a fost raportat că în săptămâna de supraveghere 7-13 ianuarie 2008 au fost înregistrate 59.436 infecţii respiratorii, cu 5.316 internări şi un deces, informează, miercuri, Centrul pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.

Din totalul acestor cazuri, în opt au fost suspiciuni de gripă, trei dintre bolnavi fiind internaţi. Cele mai multe suspiciuni de gripă au fost înregistrate în Bucureşti (cinci cazuri) şi în judeţul Cluj (trei cazuri).

Un deces prin pneumonie a fost raportat în judeţul Neamţ, la grupa de vârstă 0-4 ani. De asemenea, au fost 17.047 de cazuri de pneumonii, cu 3.143 internări, şi 4.2379 infecţii acute de căi respiratorii superioare (IACRS), cu 2.170 de internări.

Din analiza datelor raportate rezultă că deşi comparativ cu săptămâna precedentă şi cu media a pe cele trei săptămâni anterioare, numărul de IACRS şi de pneumonii este de 2,3 ori mai mare, comparativ cu aceeaşi săptămână de supraveghere a anului trecut, numărul total de infecţii respiratorii este mai mic cu 27,9%.

Comparativ cu valorile maxime aşteptate, calculate pe baza mediei ratelor de incidenţă din săptămâna S2 de supraveghere a ultimelor cinci sezoane neepidemice de supraveghere, se observă că atât numărul de cazuri de pneumonie şi IACRS, cât şi numărul de cazuri cu diagnostic de gripă compatibil se află sub valorile maxime aşteptate.

Rata de incidenţă prin IACRS la nivel naţional, în săptămâna S2, a fost de 196 la 100.000 de locuitori. În judeţele Covasna şi Iaşi se înregistrează o rată de incidenţă crescută (la două abateri standard) faţă de rata de incidenţă naţională.

La nivel naţional, în această săptămână a fost realizată vaccinarea antigripală a 122.351 de persoane (9.932 copii între 0-14 ani, 47.707 la grupa de vârstă 15-64 ani şi 64.712 la grupa de vârstă peste 65 ani).

Până în prezent au fost vaccinate antigripal 3.023.745 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici