Numărul de puncte primite de medicii de familie nu se mai ajustează raportat la gradul profesional

Numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcţie de gradul profesional, potrivit unei HG pentru modificarea şi completarea contractului - cadru privind acordarea asistenţie medicale, aprobate de Guvern.

393 afişări
Imaginea articolului Numărul de puncte primite de medicii de familie nu se mai ajustează raportat la gradul profesional

Numărul de puncte primite de medicii de familie nu se mai ajustează raportat la gradul profesional (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şicompletarea Contractului - Cadru privind condiţiile acordăriiasistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale desănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin HG nr. 1389/2010, lapropunerea MS.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în aceste zile, un grup delucru format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi aiCasei Naţionale de Asigurări de Sănătate lucrează pentrufinalizarea normelor de aplicare la noul contract - cadru. Până la1 iunie, acestea vor fi finalizate.

Modificările, propuse miercuri de către Ministerul Sănătăţii şiaprobate de Executiv, vizează în principal medicina primară, dar şirelaţia contractuală dintre farmacii şi casele de asigurări desănătate.

Conform actului normativ, numărul de puncte pe care medicii defamilie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu semai ajustează în funcţie de gradul profesional.

De asemenea, au fost reformulate reglementările privindsancţiunile aplicate la nivelul asistenţei medicale primare pentrunerespectarea obligaţiilor contractuale.

Astfel, dacă până în prezent la prima abatere de la contractulîncheiat cu casa de asigurări de sănătate, sancţiunea consta îndiminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%,iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă, actul normativ prevedeca pentru prima abatere constatată sancţiunea să fie avertismentscris, după care la următoarea abatere se scade valoarea punctuluicu 10%, iar la a treia abatere se reziliează contractul pe carecabinetul îl încheie cu casa de asigurări de sănătate.

De asemenea, a fost abrogat articolul care prevedea ca, însituaţia în care medicii de familie nu încheie contract cu caselede asigurări de sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de aacorda servicii medicale prevăzute pentru asistenţa medicalăprimară.

În ceea ce priveşte farmaciile, s-a introdus prevederea conformcăreia, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel multdoi furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurăride sănătate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici