Numărul de puncte primite de medicii de familie nu se mai ajustează raportat la gradul profesional

Numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcţie de gradul profesional, potrivit unei HG pentru modificarea şi completarea contractului - cadru privind acordarea asistenţie medicale, aprobate de Guvern.

407 afișări
Imaginea articolului Numărul de puncte primite de medicii de familie nu se mai ajustează raportat la gradul profesional

Numărul de puncte primite de medicii de familie nu se mai ajustează raportat la gradul profesional (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Contractului - Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin HG nr. 1389/2010, la propunerea MS.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în aceste zile, un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate lucrează pentru finalizarea normelor de aplicare la noul contract - cadru. Până la 1 iunie, acestea vor fi finalizate.

Modificările, propuse miercuri de către Ministerul Sănătăţii şi aprobate de Executiv, vizează în principal medicina primară, dar şi relaţia contractuală dintre farmacii şi casele de asigurări de sănătate.

Conform actului normativ, numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale nu se mai ajustează în funcţie de gradul profesional.

De asemenea, au fost reformulate reglementările privind sancţiunile aplicate la nivelul asistenţei medicale primare pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.

Astfel, dacă până în prezent la prima abatere de la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, sancţiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formă, actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatată sancţiunea să fie avertisment scris, după care la următoarea abatere se scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia abatere se reziliează contractul pe care cabinetul îl încheie cu casa de asigurări de sănătate.

De asemenea, a fost abrogat articolul care prevedea ca, în situaţia în care medicii de familie nu încheie contract cu casele de asigurări de sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară.

În ceea ce priveşte farmaciile, s-a introdus prevederea conform căreia, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult doi furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici