Numărul donatorilor de sânge la Centrul de Transfuzie Bucureşti - 180 zilnic. Ar fi nevoie de 500

Numărul donatorilor de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a crescut, în ultima săptămână, de la 150 pe zi la 180, iar pentru a onora toate cererile spitalelor ar fi necesare, în cazul ideal, 500 de donări pe zi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul centrului, Doina Goşa.

77 afișări
Imaginea articolului Numărul donatorilor de sânge la Centrul de Transfuzie Bucureşti - 180 zilnic. Ar fi nevoie de 500

Numărul donatorilor de sânge la Centrul de Transfuzie Bucureşti - 180 zilnic; ar fi nevoie de 500 (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Cazul ideal ar fi să avem 500 de donatori de sânge în fiecare zi. Atunci, nevoile spitalelor ar putea fi onorate fără probleme. Dar ne-am descurca şi cu 300 de donatori pe zi. Când avem probleme, ne mai ajutăm cu centrele din ţară", a spus medicul Doina Goşa.

Ea a precizat că în cazul în care apar urgenţe centrul din Bucureşti cere sprijin centrelor din zonele limitrofe.

"Dacă este urgenţă, chiar dacă nu avem AB4 negativ, spre exemplu, apelăm la doamna manager Alis Grasu de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, care trimite Salavarea să aducă sânge de la centrul care dispune de respectivul produs. La operaţiile programate sunt probleme, iar acestea pot fi amânate până găsim sânge. Mai sunt unele probleme şi la talasemii", a mai spus Goşa.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, o altă problemă este că spitalele nu cer ”corect” sânge, făcând solicitări în exces.

"Problema este că spitalele nu cer corect sânge, cer în exces. Îşi rezolvă problemele cu trasfuzia, deşi ar trebui să dea medicamente. Cu spitalele este foarte greu de lucrat, sunt fosrte mulţi medici prescriptori, iar noi foarte puţini, în timp ce centrele de trasfuzie din spitale merg unele mai bine, altele mai prost", a adăugat Doina Goşa.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici