Numărul pensionarilor din România a scăzut cu 58.000 în trimestrul unu. Cât de mare a fost pensia medie

Numărul mediu de pensionari din România se situa în primul trimestru la 5,37 milioane, în scădere cu 1% (58.000 de persoane) faţă de acelaşi trimestru din 2013, potrivit datelor INS.

1150 afișări
Imaginea articolului Numărul pensionarilor din România a scăzut cu 58.000 în trimestrul unu. Cât de mare a fost pensia medie

Numărul pensionarilor din România a scăzut cu 58.000 în trimestrul unu. Cât de mare a fost pensia medie (Imagine: Mediafax Foto)

Pensia medie lunară însuma 844 lei, cu 6,2% mai mare faţă de primul trimestru din 2013.

Comparativ cu trimestul anterior, în primele trei luni ale anului, numărul pensionarilor a scăzut cu 18.000 persoane, iar pensia medie lunară a fost cu 4,1% mai mare.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. În acelaşi timp, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 87,1% în totalul celor de asigurări sociale.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 845 lei în trimestrul unu al acestui an, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei. Astfel cea mai redusă valoare a pensiei medii s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, de 678 lei, iar cea mai mare în Bucureşti, de 1.068 lei.

Indicele pensiei medii reale pentru primul trimestru al acestui an, faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale şi indicele preţurilor de consum a fost de 102,3%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind pensia socială minim garantată (actual - indemnizaţie socială), în perioada analizată, a fost de 482.200 persoane, din care 359.800 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat şi 122.400 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici