Nuţu Cămătaru rămâne în arest

Ion Balint, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Nuţu Cămătaru, rămâne în arest, după ce Tribunalul Ialomiţa a admis, miercuri, recursul făcut de procurori la decizia Judecătoriei Slobozia de eliberare condiţionată a acestuia.

113 afișări
Imaginea articolului Nuţu Cămătaru rămâne în arest

Nuţu Cămătaru rămâne în arest (Imagine: Mediafax Foto)

Eliberarea lui Ion Balint a fost judecată, miercuri, de Tribunalul Ialomiţa, unde procurorii au făcut contestaţie faţă de decizia instanţei inferioare, care admisese punerea în libertate a condamnatului.

Nuţu Cămătaru a fost adus sub pază de la Penitenciarul Slobozia la Tribunalul Ialomiţa, acesta fiind însoţit de avocat.

Tribunalul Ialomiţa a admis recursul făcut de procurori, casând decizia Judecătoriei Slobozia de eliberare condiţionată a lui Nuţu Cămătaru.

"În baza articolului 385, indice 15, punct 2, litera d din Codul de Procedură Penală, Tribunalul admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, împotriva sentinţei penale 1.993 din 15.12.2008 (de eliberare condiţionată a lui Nuţu Cămătaru-n.r.), pronunţată de Judecătoria Slobozia, pe care o casează şi, rejudecând în fond, respinge cererea de eliberare condiţionată formulată de Ion Balint, deţinut în Penitenciarul Slobozia", se arată în sentinţa de miercuri a Tribunalului Ialomiţa, care este definitivă.

Totodată, judecătorii au decis că cererea pentru punerea condiţionată în libertate a lui Nuţu Cămătaru poate fi reînaintată către Penitenciarul Slobozia după data de 25 februarie.

De asemenea, Ioan Balint este obligat să plătească suma de 50 de lei, cheltuieli judiciare.

În 18 decembrie 2008, Judecătoria Slobozia a dispus eliberarea lui Nuţu Cămătaru, deşi Comisia pentru eliberări condiţionate din penitenciarul ialomiţean, în care acesta este închis, a apreciat că deţinutul nu s-a îndreptat, propunând în acest sens magistraţilor amânarea deciziei cu încă două luni.

Procurorii arată că Ion Balint este "un veritabil lider al crimei organizate, poziţie din care era singurul care chiar putea să determine revolta deţinuţilor din noiembrie 2008 la Penitenciarul Jilava (unde era deţinut atunci-n.r.), are aplecare spre realizarea cu violenţă a scopurilor sale, acţiunile sale, dacă nu erau anihilate de urgenţă prin mutarea la Penitenciarul Slobozia, putând avea consicinţe tragice în rândul deţinuţilor şi a gardienilor care ar fi fost târâţi în evenimentle pe care urmărea să le declanşeze".

Totodată, achetatorii spun că Nuţu Cămătaru "nu are scrupule în a obţine ceea ce plănuieşte cu caracter criminal, datorită acestei «calităţi» reuşind să se impună şi să conducă mediul infracţional, inclusiv în penitenciar".

Pe de altă parte, anchetatorii susţin că Nuţu Cămătaru a vorbit din penitenciar, folosind două numere de telefon, în ianuarie şi în noiembrie 2007, despre "combinaţiile cu pământuri", şi instrucţiuni pentru alte "afaceri", arată procurorii în motivarea recursului împotriva eliberării lui.

La dosar au mai fost depuse de procurori transcrieri ale unor convorbiri telefonice purtate din Penitenciar de Nuţu Cămătaru. "Din lecturarea proceselor-verbale de transcriere a convorbilor deţinutului Balint Ion rezultă că acesta a avut o perseverenţă în a iniţia şi continua activitatea infracţională pe durata executării pedepsei", se arată în documente.

"Că luăm noi toate combinaţiile şi cu pământuri, le arvunim noi pe toate", "Când te duci să te întâlneşti cu ei ţi-l dau eu pe nepotul meu Bebe şi pe fratele meu Gulu...Vede că sunt ai mei. Ai înţeles?...Vezi cum faci să se facă plata. Nu se pleacă de aici până nu se face plata.....Îi băgăm buldozerul în teren şi...ai înţeles?...mă sunaţi când ajungeţi acolo. Mă sună Florin de pe numărul lui", "De nu o să pun să te bată de câte ori apari pe acolo pe la vreo din aia...", "Niţulică...vreau să înceapă să se ducă seara pe la hotel, pe acolo..şi-l pun pe Nuţulică să dea bani", "...am, trebuie să-mi aducă finul meu, ăla de la Timişoara vreo 50, 60 de mii... Stai, că o întreb eu pe nevastă-mea", "...are o combinaţie, ca pentru o săptămână 30 de mii de euro, 3.000 adică are le pe cineva...are bani...Da, era bun pentru o săptămână. Şi îi lăsai lui 500, îşi venea 25 de sute..." - sunt o parte din transcrierile convorbirilor lui Ion Balint.

"Se poate consta, şi în cazul acestei condiţii, că deţinutul Ion Balint manifestă lipsă de respect faţă de regulile de disciplină ale penitenciarului", se mai precizează în documentele procurorilor.

De asemenea, anchetatorii arată că Nuţu Cămătaru a beneficiat deja de clemenţa legii, atunci când i s-a calculat pedeapsa.

Comisia pentru eliberări condiţionate de la Penitenciarul Slobozia va reanaliza, în 25 februarie, cererea lui Ioan Balint, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Nuţu Cămătaru, de eliberare condiţionată.

"În 25 noiembrie 2008, comisia a decis ca Ion Balint să fie amânat trei luni pentru analizarea propunerii de punere în libertate. În acel moment, cel în cauză a contestat măsura comisiei şi totodată s-a adresat instanţei de judecată. Comisia se va întruni pe 25 februarie, nu în mod special pentru Ion Balint, ci pentru că atunci este programată reanalizarea propunerii de liberare condiţionată care a fost amânată trei luni", a declarat, miercuri, şeful Penitenciarului Slobozia, comisar-şef Dumitru Andrei.

Citeşte şi:

Judecătoria Slobozia decide eliberarea lui Nuţu Cămătaru

Şeful ANP: Există informaţii că se pregăteşte o revoltă în penitenciare

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici