NY Times aminteşte, în contexul gripei porcine, de problemele Smithfield în România privind pesta

New York (NY) Times prezintă pe larg, într-un articol postat pe site-ul propriu, activităţile din România ale grupului Smithfield, care deţine o fermă de porci în Mexic suspectată de apariţia gripei porcine, amintind de cazurile de pestă cu care acesta s-a confruntat în trecut pe piaţa românească.

65 afișări
Imaginea articolului NY Times aminteşte, în contexul gripei porcine, de problemele Smithfield în România privind pesta

NY Times aminteşte, în contexul gripei porcine, de problemele Smithfield în România privind pesta (Imagine: Mediafax Foto)

Cotianul susţine că grupul american Smithfield, cel mai mare crescător de porci din România, a primit subvenţii de la stat de circa 18 milioane de euro şi sprijin politic din partea autorităţilor.

Conform articolului, preşedintele Traian Băsescu a lăudat activitatea companiei, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu fostul preşedinte al SUA George Bush la summit-ul NATO, finanţat cu 20.000 de euro de către Smithfield.

Totodată, mai multe ferme ale grupului au fost proiectate de o firmă deţinută de fostul vicepremier Gheorghe Seculici, potrivit sursei citate.

Publicaţia notează că Smithfield s-a confruntat în România cu mai multe cazuri de pestă porcină, pe care le-a rezolvat cu dificultate, însă virusul afectează doar porcii.

Oamenii de ştiinţă au identificat tulpini ale unor viruşi care afectează porcii, una provenind din Europa sau Asia, iar cealaltă din America de Nord, în codul genetic al virusului gripei porcine - A(H1N1).

Primul caz de gripă porcină a apărut într-un sat din Mexic, în apropierea unei ferme de porci a Smithfield Foods. Există suspiciunea că localitatea respectivă este locul apariţiei epidemiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici