O asociaţie de presă a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca: Jurnaliştii îi cer lui Emil Boc să organizeze conferinţe de presă

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca şi a cerut instanţei să oblige instituţia condusă de Emil Boc să organizeze conferinţe de presă cel puţin o dată pe lună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

928 afișări
Imaginea articolului O asociaţie de presă a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca: Jurnaliştii îi cer lui Emil Boc să organizeze conferinţe de presă

Cluj: Jurnaliştii au dat în judecată primăria. Îi cer lui Emil Boc să organizeze conferinţe de presă

Potrivit unui comunicat al APPC transmis, luni, asociaţia a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a problemei, însă notificările adresate Primăriei Cluj-Napoca au rămas fără efect.

„APPC a iniţiat o acţiune la Tribunalul Cluj prin care urmăreşte obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferinţe de presă conform Legii nr. 544/2001, <de regulă o dată pe lună>. Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferinţă de presă organizată de instituţia menţionată a avut loc în data de 11.12.2017. APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situaţii, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeaşi intrare în legalitate. (...) Notificările au rămas fără efect”, se arată în comunicat.

APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară şi nu suplineşte necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanţii presei.

„Conferinţele de presă presupun, prin natura lor, şi întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administraţie şi presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe reţelele sociale, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicaţia <Jurnalul Municipal> nu pot substitui o conferinţă de presă, deoarece ele nu asigură transparenţa necesară, fiind instrumente unidirecţionale, prin care se promovează aproape exclusiv <realizările> primăriei”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, APPC consideră că toţi ziariştii clujeni interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să obţină informaţii de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferinţa de presă organizată în mod regulat.

„APPC va notifica toate instituţiile publice să respecte Legea 544/2001 cu privire la organizarea conferinţelor de presă”, au subliniat reprezentanţii asociaţiei.

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 în judeţ, având peste 60 de membri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici