O comisie de specialişti va decide dacă fata de 11 ani care a fost violată păstrează sarcina

O comisie formată din specialişti de la Ministerele Muncii şi Sănătăţii va decide dacă fetiţa de 11 ani din Neamţ, care a rămas însărcinată în urma unui viol, va păstra sarcina, decizia urmând să fie luată în cursul zilei de miercuri, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Theodora Bertzi.

23 afișări
Imaginea articolului O comisie de specialişti va decide dacă fata de 11 ani care a fost violată păstrează sarcina

O comisie de specialişti va decide dacă fata de 11 ani care a fost violată păstrează sarcina

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), Theodora Bertzi, din comisie vor face parte reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), ai MMFES şi ai Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că va solicita şi Ministerului Justiţiei să desemneze o persoană specializată pe protecţia drepturilor copilului care să facă parte din comisie.

"Sper ca astăzi (marţi - n.r.) să finalizăm comisia şi mâine să ne întrunim pentru a lua o decizie", a declarat Theodora Bertzi.

Ministrul Sănătăţii vrea să desemneze un reprezentant în comisie

La rândul său, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat pentru MEDIAFAX că va desemna, în cursul zilei de marţi, un reprezentant în această comisie, având în vedere că este un caz dificil, în care nu se poate lua în grabă o decizie.

Secretarul de stat de la ANPDC, Mariela Neagu, a declarat că, în opinia sa, medicii care au decis că nu pot întrerupe sarcina fetei nu au respectat prevederile Legii 272/2004 privind respectarea drepturilor copilului, care prevede că interesul superior al copilului trebuie să primeze în orice situaţie.

"Interesul superior al acestei fetiţe ar fi fost să nu continue sarcina. Naşterea trebuie să fie o bucurie, lucru imposibil în cazul ei, pentru că a survenit unui viol şi pentru că are o vârstă atât de mică", a declarat Mariela Neagu.

Ea a mai spus că, potrivit legii, o sarcină poate fi întreruptă şi după 14 săptămâni din motive terapeutice, care ar putea fi invocate şi în cazul ei, dată fiind vârsta şi complicaţiile care pot să apară în timpul sarcinii sau la naştere.

Medicii de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, unde a fost transferată fata de 11 ani din judeţul Neamţ, au decis ca fetiţa să păstreze sarcina, deşi doctorii de la Piatra Neamţ recomandau întreruperea sarcinii.

Directoarea Maternităţii Cuza Vodă: Sarcina nu periclitează sănătatea mamei

Directoarea Maternităţii Cuza Vodă îşi menţine poziţia şi spune că nu înţelege de ce s-a format o comisie interministerială în acest caz.

"Ce ar putea ei decide? Să facă o excepţie de la lege? Nici nouă nu ne-a fost uşor să hotărâm pentru fetiţă, dar ne-am gândit în primul rând la aspectul legal. Era clar: nu puteam întrerupe sarcina atâta vreme cât sănătatea mamei nu era pusă în pericol. Am mai avut cazuri asemănătoare. De exemplu, anul trecut a venit o fată de 12 ani. Avea 11 când a rămas gravidă şi a născut la termen, fără complicaţii", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, dr. Vicuţa Todosciuc, directoarea Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi.

Ea a subliniat că în urma examenului clinic s-a stabilit că atât mama, cât şi fătul sunt sănătoşi, iar Florina a fost externată în cursul zilei de sâmbătă.

"Nu aveam de ce să o mai ţinem aici. A plecat de mânuţă cu părinţii”, a adăugat dr. Todosciuc.

ANPDC: Continuarea sarcinii prelungeşte abuzul la care a fost supusă fata

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a arătat, marţi, că prin continuarea sarcinii în cazul fetei de 11 ani din judeţul Neamţ se prelungeşte abuzul la care aceasta a fost supusă de unchiul său, ceea ce va avea consecinţe grave asupra dezvoltării sale ulterioare.

ANPDC precizează că, potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, „interesul superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti”.

De asemenea, ANPDC arată că, în marea majoritate a legislaţiilor altor state, inclusiv state europene precum Portugalia, Elveţia, Grecia, Polonia, Slovenia, Spania, dar şi în state americane, este prevăzută posibilitatea întreruperii unei sarcini atunci când aceasta a survenit ca urmare a unui viol sau a unui incest. Singura condiţie pusă este aceea a existenţei consimţământului persoanei în cauză, sau a reprezentanţilor ei legali, în cazul în care mama este minoră.

ANPDC a solicitat Ministerului Sănătăţii înfiinţarea de urgenţă a unei comisii formate din jurişti, psihologi şi medici pentru discutarea acestui caz.

Florina V. de 11 ani din comuna Piatra Şoimului

, judeţul Neamţ, a rămas însărcinată după ce a fost violată, în urmă cu patru luni, de unchiul său, în vârstă de 19 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici