O mare parte dintre români ar vota pentru pedeapsa cu moartea. Ce părere aveţi?

O mare parte dintre români ar vota pentru pedeapsa cu moartea, pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă sau pentru retragerea cetăţeniei romilor infractori şi a cetăţenilor care cer autonomia ţinutului secuiesc, relevă un studiu al Asociaţiei ProDemocraţia (APD).

449 afișări
Imaginea articolului O mare parte dintre români ar vota pentru pedeapsa cu moartea. Ce părere aveţi?

O mare parte dintre români ar vota pentru pedeapsa cu moartea. Ce părere aveţi? (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Conform cercetării, 50 la sută dintre români ar fi de acord cu organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Dintre aceştia, 91 la sută ar opta pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

Pentru organizarea unui referendum privind retragerea cetăţeniei romilor care comit infracţiuni în străinătate sunt de acord 68 la sută dintre cei care au răspuns la sondaj. Dintre aceştia, 94 la sută ar vota în favoarea retragerii cetăţeniei.

Pentru pedepsirea penală a celor care critică religia ortodoxă ar vota 88 la sută dintre cei care ar fi de acord cu organizarea unui referendum pe această temă (47% dintre respondenţi).

Potrivit sondajului, 44 la sută dintre români ar vota în favoarea organizării unui referendum pentru retragerea cetăţeniei celor care cer autonomia Ţinutului Secuiesc. Dintre aceştia, 89 la sută ar vota pentru, la un astfel de referendum.

Studiul APD a avut drept scop aflarea modului în care votul la un referendum ar putea fi influenţat de o retorică justiţiară şi ar putea genera, în final, efecte nedemocratice în societate, prin luarea unor decizii care să încalce drepturile omului.

"Propunerea de teme ce contravin valorilor majorităţii - români, ortodocşi - stârneşte patimi justiţiare în rândul acestora şi predispune la luarea de decizii ce pot încălca drepturi ale omului, precum acela la liberă exprimare, de exemplu", a spus liderul APD, Cristian Pârvulescu, în deschiderea unei dezbateri pe tema reformei sistemului constituţional prin mijloace precum referendumurile la nivel naţional.

Studiul prezentat luni a fost realizat de CCSB, la cererea APD. Metoda de sondare folosită a fost aceea a interviurilor telefonice, care s-au desfăşurat în perioada 24-27 martie 2010.

Eşantionul folosit, cuprinzând 1.060 de persoane, a fost unul reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Studiul are un grad maxim de eroare de plus sau minus 3,1 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici