O mie de persoane s-au adresat Tribunalului Bucureşti pentru restituirea contribuţiilor la sănătate reţinute din pensii

O mie de pensionari au mers vineri la Tribunalul Bucureşti pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate şi de restituire a sumelor reţinute, doar 300 dintre aceştia având documentaţia completă pentru înscriere.

337 afișări
Imaginea articolului O mie de persoane s-au adresat Tribunalului Bucureşti pentru restituirea contribuţiilor la sănătate reţinute din pensii

O mie de persoane s-au adresat Tribunalului Bucureşti pentru restituirea contribuţiilor la sănătate reţinute din pensii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, aproximativ 250.000 de pensionari bucureşteni ar putea depune astfel de cereri, astfel încât aceasta a explicat că acţiunile pot fi depuse şi prin Poştă, nefiind nevoie ca oamenii să se prezinte personal în instanţă.

Judecătoarea Laura Andrei a mai spus că pensionarii pot găsi pe site-ul www.tmb.ro informaţii privind documentaţia completă care trebuie depusă pe rolul Secţiei a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

Laura Andrei a făcut precizarea ca pensionarii să nu trimită actele originale, ci fotocopii ale acestora.

La Tribunalul Bucureşti, în timpul depunerii acestor cereri nu au fost înregistrate incidente.

Aproximativ 100.000 de pensionari au depus la Casele de pensii cereri de restituire a sumelor reţinute pentru asigurările sociale de sănătate, a declarat, vineri, preşedintele Casei de Pensii Publice, Doina Pârcălabu, precizând că nu ştie câţi dintre aceştia s-au adresat şi instanţei.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) a spus că pensionarii care doresc să îşi recupereze sumele reţinute pentru sistemul de asigurări de sănătate merg pe două căi, adresându-se caselor de pensii şi instanţei.

Doina Pârcălabu a mai spus că nu ştie câte astfel de cereri au fost înaintate instanţelor, dar a precizat că în astfel de cazuri nu este chemată în judecată de fiecare dată Casa de Pensii.

"Din ce ştim, nu este chemată Casa de Pensii în judecată de fiecare dată, iar numărul de cereri este nesemnificativ", a spus Pârcălabu.

În cazul pensionarilor care se înghesuie la instanţe pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, dar şi de restituire a sumelor reţinute până acum, preşedintele CNPP a spus că această situaţie este înregistrată doar în unele judeţe.

Pârcălabu a dat ca exemplu situaţia din judeţul Argeş, arătând că aglomerarea instanţelor este cauzată de faptul că acolo Curtea de Apel a soluţionat favorabil astfel de cazuri, spre deosebire de alte instanţe care au respins aceste cereri.

În ultima perioadă, peste 11.000 de persoane cu pensii de peste 740 de lei au depus plângeri la registratura Tribunalului Argeş, cerând anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, ei solicitând şi restituirea sumelor reţinute până acum.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a spus că nimeni nu îngrădeşte pensionarilor dreptul la justiţie, dar că aceştia trebuie să ştie că nu le ia nimeni acest drept şi nu trebuie să îşi rişte sănătatea.

Referitor la solicitările de restituire retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate plătite de pensionari, ministrul Muncii a spus că decizia Curţii Constituţionale precizează clar că aceste drepturi sunt calculate şi se aplică pentru viitor.

"În acest moment nu există niciun temei legal pentru a restitui sumele încasate până acum", a mai spus Boghicevici.

Întrebată dacă pensionarilor li se va reţine şi în luna mai procentul de 5,5% pentru asigurările sociale de sănătate, ministrul Muncii a răspuns: "Pentru luna mai rămâne în vigoare Codul fiscal".

Claudia Boghicevici a mai declarat că decizia Curţii Constituţionale vizează aproximativ 2.181.000, fiind vorba de peste un miliard de lei care nu vor mai ajunge în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici