O nouă şansă la viaţă pentru 13 oameni. Trei familii au acceptat donarea de organe, în ultimele 48 de ore

  • 13 oameni au primit o nouă şansă la viaţă, după ce, în ultimele 48 de ore trei familii au acceptat donarea de organe şi ţesuturi.
  • La Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord şi plămân ale centrelor de transplant din Torino şi Bergamo.
535 afișări
Imaginea articolului O nouă şansă la viaţă pentru 13 oameni. Trei familii au acceptat donarea de organe, în ultimele 48 de ore

O nouă şansă la viaţă pentru 13 oameni. Trei familii au acceptat donarea de organe, în ultimele 48 de ore

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a anunţat, duminică, faptul că trei familii au acceptat donarea de organe şi ţesuturi şi, astfel, 13 oameni au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant de organe şi cornee, iar şi mai mulţi vor avea o viaţă mai bună prin transplant de ţesuturi osteotendinoase.

Cursa contracronometru pentru viaţă a început joi, 19 august, aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia -Mare , acolo unde familiile a doi pacienţi aflaţi în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) şi ţesuturi (cornee).

Câteva ore mai târziu, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secţia ATI II a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, a oferit altor familii şansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) şi ţesuturi osoase.

„În spatele acestor vieţi ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare şi KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoţie şi responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare şi, mai departe, de echipele de chirurgi şi anestezişti din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anestezişti, medici de laborator, medicii specialişti nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi”, spun cei de la ANT, pe Facebook.

Datorită efortului medicilor de la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, trei pacienţi pot spune că „s-au născut a doua oară” datorită intrevenţiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienţi, o adolescentă de 15 ani, unica şansă la „mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenţii salvatoare.

A fost un efort deosebit al echipei medicale, în special al echipei ATI, care a realizat două intervenţii de transplant hepatic în acelaşi timp, urmate la foarte scurt timp de un al treilea transplant hepatic”, potrivit ANT.

În acelaşi timp, alţi 6 pacienţi erau salvaţi prin transplant renal: patru intervenţii s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi două intrevenţii la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni. Alţi doi pacienţi îşi vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti. Prelevarea ţesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Ţesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru foarte mulţi pacienţi din toată ţara.

Deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord şi plămân ale centrelor de transplant din Torino şi Bergamo, organele prelevate salvând vieţile altor doi oameni care nu aveau altă şansă.

Transmitem sincere condoleanţe şi mulţumim cu profund respect şi recunoştinţă acestor familii pentru gestul altruist şi generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai preţios dar: Viaţa”, mai spun cei de la ANT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici