O nouă sesiune specială pentru testele naţionale, în ianuarie-februarie 2008

O sesiune specială a testelor naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, inclusiv din anul şcolar 2006-2007, dar care nu au promovat testele sau examenul de capacitate, va avea loc între 24 ianuarie şi 11 februarie 2008.

12 afișări
Imaginea articolului O nouă sesiune specială pentru testele naţionale, în ianuarie-februarie 2008

O nouă sesiune specială pentru testele naţionale, în ianuarie-februarie 2008

Potrivit Ordinului de ministru emis în acest sens, în 24 şi 25 ianuarie se va face înscrierea candidaţilor la secretariatele şcolilor de provenienţă, iar pe 4 februarie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română. Pe 5 februarie se va desfăşura examenul scris la limba şi literatura maternă, iar pe 6 februarie la matematică. Pe data de 7 februarie, elevii vor susţine proba scrisă la istoria românilor sau geografia României, iar pe 9 februarie va avea loc prima afişare a rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 şi 20.00). Rezolvarea acestora este prevăzută pentru data de 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 11 februarie.

Subiectele se vor extrage din variantele valabile pentru sesiunea din anul 2007 a testelor naţionale, publicate pe site-ul www.subiecte2007.edu.ro.

Promovabilitatea la testele naţionale în Capitală, în sesiunea din iunie, a fost de aproximativ 80 la sută.

Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 1 la 10, respectându-se cu stricteţe baremele de evaluare şi de notare transmise de Comisia Naţională. Nota minimă de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat dacă obţine cel puţin nota 5 la fiecare test. În caz contrar, este declarat respins. Media generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la cele trei teste naţionale, respectiv patru, pentru candidaţii care susţin şi test scris la limba şi literatura maternă.

Elevilor care promovează testele naţionale li se eliberează un certificat care să ateste promovarea acestora. Celor care nu promovează li se eliberează, la cerere, copie după foaia matricolă.

Testele naţionale se susţin o singură dată într-un an şcolar, astfel că acei candidaţi care nu au promovat examenul îl pot susţine în iunie 2008. Întrucât învăţământul obligatoriu în România durează zece ani, candidaţii respinşi la testele naţionale vor urma cursurile clasei a IX-a într-o şcoală de arte şi meserii.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării ia în discuţie ca prin noul pachet de legi privind învăţământul din România să fie eliminate testele naţionale, dar aceasta în niciun caz mai devreme de 2009, astfel că elevii care în anul şcolar 2007-2008 sunt în clasa a VIII-a vor finaliza pregătirea susţinând acest examen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici