O TORNADĂ s-a abătut asupra satului tulcean Cataloi, avariind 40 de case

O tornadă s-a abătut, vineri la prânz, asupra localităţii tulcene Cataloi, lăsând patru case fără acoperişuri şi producând pagube însemnate altor 36 de locuinţe, fără să se înregistreze însă victime.

356 afișări
Imaginea articolului O TORNADĂ s-a abătut asupra satului tulcean Cataloi, avariind 40 de case

O tornadă s-a abătut asupra satului tulcean Cataloi, avariind 40 de case (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primarul comunei Frecăţei, de care aparţine satul Cataloi, Marian Naiman, a declarat că vârtejul a făcut prăpăd în urma sa, producând pagube însemnate, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

"O tornadă a traversat localitatea şi s-a deplasat spre Tulcea. Au fost 40 de case avariate, între care la patru acoperişurile au fost luate în totalitate, şi mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini de vânt. Din fericire, nu au fost victime, nimeni nu a fost rănit. Acoperişurile au fost aruncate la 40 - 50 de metri. Nu am văzut niciodată aşa ceva şi nici n-am auzit de vreo tornadă, vreodată, în zona asta", a precizat primarul din Frecăţei.

Marian Naiman spune că la noapte în zonă se va institui cod portocaliu de inundaţii, dar până atunci va încerca să-i ajute pe oamenii rămaşi fără acoperiş la case.

"Avem cod portocaliu de la noapte şi până mâine dimineaţă şi să vedem ce putem face pentru oamenii care au rămas fără acoperişuri la case. Am cerut ajutor şi o să vedem şi cu ce putem ajuta de la Primărie", a mai afirmat primarul, care a precizat că nu este nevoie ca celor afectaţi de tornadă să le fie căutat adăpost pentru că, dacă va fi cazul, oamenii vor sta la noapte pe la rude prin sat.

Satul Cataloi a fost afectat şi de inundaţiile produse joi, când două maşini au fost purtate de ape până într-o râpă, iar trei case au fost inundate.

"Apa a fost de aproape doi metri, cu o lăţime de 10 - 12 metri. Au fost inundate trei case, iar două autoturisme au fost luate de apă şi duse 600 - 700 de metri la vale, până într-o râpă, suferind avarii majore. Viitura a măturat totul de pe stradă şi a luat până şi piatra cubică, lăsând numai gropi", a mai declarat primarul Marian Naiman.

Judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi vor fi, de vineri, ora 21.00, până sâmbătă, ora 10.00, sub cod portocaliu de ploi, alte şase judeţe din estul şi sud-estul ţării fiind atenţionate cu cod galben.

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50 - 60 de litri pe metru pătrat, iar în Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30-40 de litri pe metru pătrat.

Râurile din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa) se vor afla sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii începând de vineri noapte, de la ora 22.00, avertizarea menţinându-se totodată pe râurile Corozel, Geru, Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici