Obiceiuri în Noaptea Învierii: Băieţii strigă în versuri din turla bisericii păcatele fetelor de măritat

În satul Petea, din judeţul Mureş, în noaptea de Înviere, băieţii strigă în versuri din turla bisericii păcatele fetelor de măritat, acestea fiind acuzate, între altele, că au dansat în post, că nu-şi cultivă grădina sau că se ţin prea mândre, obiceiul fiind păstrat de sute de ani.

267 afișări
Imaginea articolului Obiceiuri în Noaptea Învierii: Băieţii strigă în versuri din turla bisericii păcatele fetelor de măritat

Obiceiuri în Noaptea Învierii: Băieţii strigă în versuri din turla bisericii păcatele fetelor de măritat

În sâmbăta Paştelui, tinerii din satul Petea, puţini câţi au mai rămas, pregătesc locul din faţa bisericii unde imediat după ce se înserează fac un foc mare pentru a alunga duhurile rele. Apoi, în jurul orei 22.00, toţi băieţii urcă în turla bisericii, de unde încep să strige fetele din sat, dar şi păcatele pe care consideră că acestea le-au făcut în post şi în decursul anului, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Band, Radu Mircea, de care aparţine satul Petea.

”Păcate, în sensul de glume, vă daţi seama, că a jucat în post, că e tare mândră, nu vorbeşte decât cu băiatul lui cutare, că nu îşi cultivă grădina şi aşa mai departe. Pe unele le strigă şi mai de rău, eu le spuneam să nu facă diferenţă, pentru că se supără fetele bătrâne care nu s-au măritat. Nu se prea fac glume de prost gust. Se strigă în versuri, iar băieţii se pregătesc pentru acest lucru cu câteva zile înainte, pentru a compune şi chiar merg la oamenii bătrâni din sat pentru a se inspira din versuri populare. Până se mai continuă (n.r. obiceiul) e bine”, a spus Radu Mircea.

Mai demult, îşi aduce aminte primarul, care e originar chiar din Petea, obiceiul avea altă anvergură. În sat veneau tineri şi vârstnici din localităţile învecinate, pentru a asista, însă în prezent foarte mulţi tineri au părăsit comuna, iar natalitatea este foarte scăzută.

”Nu mai prea sunt tineri, acesta e baiul, dar obiceiul se păstrează că altfel au de-a face cu primarul”, a spus, râzând, Radu Mircea.

Originea obiceiului s-a pierdut în negura timpului, iar primarul din Band nu a putut spune de câţi ani se practică.

”Pot să vă spun că mama are 98 de ani şi ea ştie de când era copilă că se făcea. Vă daţi seama. E frumos ritualul, se păstrează din strămoşi şi cam doar în Petea există, în alte părţi nu ştiu să fie”, a explicat primarul.

Pe parcursul evenimentului, trei dintre tineri, care fac focul din faţa bisericii, trebuie să păzească toaca de hoţi. Dacă aceasta este furată, trebuie răscumpărată cu ouă roşii şi vin.

De asemenea, în mai multe localităţi din judeţul Mureş se practică ”udatul fetelor” de Paşti, obicei preluat de la maghiari, în care tinerele femei sunt stropite cu parfum, de bărbaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici