Obligativitatea asigurării clădirilor cu risc seismic ridicat ar putea fi eliminată

Proprietarii clădirilor expertizate de către autorităţile publice ca fiind cu risc seismic ridicat nu vor mai fi obligaţi să încheie poliţă de asigurare împotriva cutremurelor, potrivit unui proiect de act normativ referitor la modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

34 afișări
Imaginea articolului Obligativitatea asigurării clădirilor cu risc seismic ridicat ar putea fi eliminată

Obligativitatea asigurării clădirilor cu risc seismic ridicat ar putea fi eliminată

Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi vizează introducerea unor prevederi de ordin tehnic, specifice activităţii de asigurare, şi remedierea unor omisiuni şi neclarităţi care ar fi afectat funcţionalitatea activităţii de asigurare obligatorie, se precizează în expunerea de motive.

Adoptată în noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2010, termen avansat, în luna mai, de Radu Stancu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Anterior, termenul avansat de MAI a fost 1 iulie 2009.

Aplicarea legii este condiţionată de înfiinţarea Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va emite poliţa de asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Legea 260/2008 a fost criticată de asigurători, care au condiţionat intrarea ca acţionari ai PAID de modificarea textului actului normativ.

Prin proiectul de act normativ elaborat de MAI, plata despăgubirilor se va face direct de către PAID, în baza unui centralizator transmis de asigurătorul care a efectuat constatarea şi evaluarea prejudiciilor.

De asemenea, PAID va deconta asigurătorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare şi evaluare a prejudiciilor rezultate în urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu.

În forma actuală, Legea 260/2008 spune că plata despăgubirilor se va face de societatea care a efectuat constatarea şi evaluarea daunelor, aspect criticat de asigurători interesaţi de intrarea pe acest segment de business.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici