„Ochii pe mine!” Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei: „Numai în România s-a luat decizia de a reduce materia. Atenţie, este un gest periculos!” / „Prostocraţia costă enorm!”

  • Andrei Marga: „Dincolo de optimismul care se afişează, recuperarea completă a materiei nu este posibilă. Vom avea generaţia Covid-19!”
  • Andrei Marga, despre digitalizare: „Fără îndoială, cine nu recurge la computer, la online, la accesul prin digitalizare se handicapează singur”
  • Andrei Marga: „Contactul cu cartea pe suport fizic rămâne indispensabilă unei educaţii de calitate”
  • Andrei Marga, despre situaţia românilor din Cancun: „Din păcare, autorităţile noastre nu se ocupă de prestigiul României şi de prestigiul cetăţenilor români”
953 afișări

Prof.univ. dr. Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, invitat miercuri seara în emisiunea „Ochii pe mine!” face o analiză a redeschiderii şcolilor. Acesta îţi vorbeşte şi despre generaţia Covid-19, dar şi despre cum arată şcoala viitorului.

Fostul ministru al Educaţiei mărturiseşte că nu a înţeles decizia guvernanţilor de a închide şcolile, explicând faptul că repercusiunile materiei pierdute se vor vedea mai târziu şi vor fi contorizate în numărul de analfabeţi funcţionali.

Andrei Marga: „Abia în ani se poate compensa ceea ce s-a pierdut”

„Sigur, e bine că s-a repus şcoala oarecum în mişcare, însă aş spune că ar trebui toate eforturile pentru a restabili şcoala, măcar cum a fost. Doi, ar trebui văzut ceea ce se face cu materia. Sigur, numai în România s-a luat decizia aceasta de a reduce materia. Atenţie, acesta este un gest foarte periculos! Acuma, este foarte greu să mai recuperezi. Dincolo de optimismul care se afişează, recuperarea completă din nefericire nu este posibilă. Vom avea generaţia Covid-19! Abia în ani se poate compensa ceea ce s-a pierdut.”

Andrei Marga: „Marea educaţie se face mergând în bibliotecă, punând mâna pe cărţi!”

Fostul ministru al Educaţiei recunoaşte importanţa digitalizării, însă îţi spune franc că adevărata educaţie este aceea a reîntoarcerii la cartea în suport fizic. 

„Fără îndoială, cine nu recurge la computer, la online, la accesul prin digitalizare se handicapează singur. Digitalizarea îţi crează un canal extraordinar de a intra în cărţi, în documente, în tot ce îţi doreşti. Aceasta este un fapt. Marea educaţie se face mergând în bibliotecă, punând mâna pe cărţi, citindu-le, repetându-le. Ca să fiu mai clar, contactul cu cartea pe suport fizic rămâne indispensabilă unei educaţii de calitate.”

A.Marga: „Profesorul trebuie să fie actorul cheie al educaţiei”

Vlad Craioveanu l-a provocat pe profesorul Andrei Marga la o discuţie despre şcoala viitorului. Eşti curios să afli cum arătă în viziunea unui fost ministru al Educaţiei?

„Este ora la care trebuie făcută Reforma Educaţiei! Multe lucruri nu au fost duse până la capăt, multe s-au stricat. Globalizarea obligă la competiţie. Aş vedea o şcoală a viitorului care a revenit la profesor ca centru al educaţiei. La noi în ţară se tot speculează în jurul unei propoziţii: elevul, studentul- centrul educaţiei. Să ne uităm ce a ieşit intens în ultimii 10 ani din această propoziţie. A ieşit un învăţământ birocratizat care nu dă rezultate. (...) Profesorul trebuie să fie actorul cheie al educaţiei.”

Andrei Marga: „Prostocraţia costă enorm!”

Ce spune Andrei Marga despre ştirea apărută în presă, privind chelneriţa angajată pe post de inginer la Apele Române. Meritocraţia, bat-o vina!

„Sunt mulţi în guvernul actual, din păcate, recoltaţi sau racolaţi în acest fel sau cum vreţi să numim această operaţiune. Nu se face şi trebuie să recunoaştem nonmeritocraţia – am dat uneori de definiţie mai dură – prostocraţia ea costă enorm.”

Prin prisma experienţei sale şi de fost ministru de Externe, Andrei Marga îţi vorbeşte despre situaţia românilor din Cancun.

„Din păcare, autorităţile noastre nu se ocupă de prestigiul României şi de prestigiul cetăţenilor români. Se lucrează prea puţin la a consolida prestigiul acestei ţări”, conchide profesorul Marga.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici