Ochii pe mine!” Antonia Pup, fost preşedinte al Consiliului Elevilor, taxează dur şcoala în pandemie: „Dacă luni s-ar da un test naţional la orice disciplină, 70% sau 80% din elevi ar pica”

  • Antonia Pup: „Cred că este un eşec faptul că, până la ora actuală, vorbim de foarte puţini profesori care s-au vaccinat”
  • Antonia Pup: „Un profesor care promovează pseudo-ştiinţa şi vine cu teoriile conspiraţiei la clasă nu ar trebui să predea materii precum ştiinţele exacte””
  • Antonia Pup: „Copiii din ziua de azi se simt foarte obosiţi, dar nu din cauză că se face prea multă şcoală. Ci pentru că avem printre cele mai scurte structuri ale anului şcolar din Europa”
455 afișări

Antonia Pup, coordonator Advocacy la Societatea Academică din România şi fost preşedinte al Consiliului Elevilor – invitată miercuri seara în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – analizează subiectul deschiderii şcolilor. Aceasta identifică greşelile care s-au făcut în perioada Covid-19 în ceea ce priveşte soarta învăţământului românesc. Ce aşteptări are de la Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educaţiei?

„Eu, personal, sunt de părere că este cea mai bună decizie să începem educaţia face to face, ţinând cont de faptul că, în ultima perioadă, foarte mulţi elevi au fost privaţi de dreptul lor constituţional la educaţie şi ar fi cazul, ţinând cont de trendul de la nivel Europen. Chiar cred că este destul de târziu şi dacă se dorea, nu trebuia să aşteptăm ca aceste cazuri de coronavirus să crească din nou şi puteam să deschidem şcolile chiar şi mai repede. Nu înţeleg de ce s-a mai luat o a doua decizie de centralizare, chiar în pragul campaniei electorale de la parlamentare să se închidă şcolile”, conchide Antonia Pup.

Antonia Pup: „Profesorii puteau să fie vaccinaţi la timp şi să începem şcolile cu ei vaccinaţi!”

Antonia Pup explică faptul că deschiderea şcolilor este un proiect de ţară care ar trebui asumat de toată lumea. Invitata lui Vlad Craioveanu critică faptul că s-a întârziat foarte mult vaccinarea profesorilor.

„Cred că este un eşec faptul că, până la ora actuală, vorbim de foarte puţini profesori care s-au vaccinat. Ei puteau să fie vaccinaţi la timp şi să începem şcolile cu ei vaccinaţi. Dar, dincolo de aceasta logistică, ar trebui să vorbim şi despre dimensiunea pe care Ministerul Educaţiei nu a acoperit-o şi anume modul în care organizăm educaţia.

Şi aici mă refer la disciplinele care vor fi predate şi, mai mult decât atât, cum vor fi suplinite acele conţinuturi care au fost pierdute. Vă garantez că dacă luni s-ar da un test naţional la orice disciplină care să evalueze real competenţele achiziţionate de elevi în timpul pandemiei, cred că 70% sau 80% dintre aceştia ar pica.”

Antonia Pup: „Ar trebui să milităm pentru o mai bună informare a profesorilor!”

„Părerea mea este că un profesor care promovează pseudo-ştiinţa şi vine cu teoriile conspiraţiei la clasă nu ar trebui să aibă niciun fel de autoritate să predea materii precum ştiinţele exacte şi aşa mai departe. Deci da, profesorii ar trebui să se vaccineze. Dacă ar trebui să se impună sancţiuni pentru profesorii care nu se vaccinează, asta nu mai este o discuţie care ţine neapărat de noi.”

Care sunt aşteptările pe care Antonia Pup le are de la noul ministru al Educaţiei

„Am aşteptări decente şi de bun simţ. În primul rând, să se asigure că acest an şcolar va fi continuat şi în vacanţa de vară. În al doilea rând, că va crea un cadru care să se asigure că educaţia nu este dictată după cât de puţin vrem să facem lucrurile să se întâmple la şcoală, adică să nu cadă pradă naraţiunii de tipul - Hai să tăiem cât mai multe ore, hai să tăiem din programa şcolară - şi să se bazeze pe sfaturile profesioniştilor pentru că presiunile sunt mari şi le vedem la fiecare pas.”

Antonia Pup îţi mai spune că oboseala copiilor din ziua de astăzi nu vine de la prea multă şcoală. Altul este motivul pe care ţi-l dezvăluie fosta preşedintă a elevilor. Totodată, aceasta consideră că reîntoarcerea la şcoală nu ar trebui să excludă continuarea procesului de digitalizare.

„Copiii din ziua de azi se simt foarte obosiţi, dar nu din cauză că se face prea multă şcoală...Chiar avem o programă şcolară destul de aerisită...Ci pentru că avem printre cele mai scurte structuri ale anului şcolar din Europa. Avem aproximativ 167 de zile de şcoală. E important şi ceea ce recuperează fiecare elev în parte. De pildă, digitalizarea educaţiei ar trebui să continue. (...) Nu ar trebui să abandonăm acest proces de digitalizare”

Antonia Pup: „Cum prevenim copiatul la examenele de licenţă, la examenele de an în online?

„Ceea ce eu nu înţeleg este cum o să prevină autorităţile această fabrică de diplome care pare să se contureze pe fondul extinderii învăţământului online în învăţământul superior? Şi aici mă refer cum prevenim copiatul la examenele de licenţă, la examenele de an în online? Este foarte uşor şi foarte la îndemână să profiţi de această tranziţie, că nu este prima oară.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici