Oficial suedez: Aşteptăm o comparaţie completă între diversele soluţii de avioane oferite Romaniei

Un reprezentant al Guvernului suedez a declarat, miercuri, că avioanele Gripen şi oferta suedeză ar fi "foarte avantajoase pentru forţele aeriene române şi pentru contribuabilii români", menţionând că partea română ar trebui să facă o comparaţie completă între diversele soluţii primite.

81 afișări
Imaginea articolului Oficial suedez: Aşteptăm o comparaţie completă între diversele soluţii de avioane oferite Romaniei

Oficial suedez: Aşteptăm o comparaţie completă între diversele soluţii de avioane oferite Romaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Asteptăm ca procesul de achiziţie să includă în continuare o comparaţie completă între diversele soluţii de avioane oferite Romaniei. Noi credem că avioanele Gripen, moderne, precum şi oferta suedeză pentru antrenamentul piloţilor, offset şi finanţare guvernamentală ar fi foarte avantajoase atât pentru forţele aeriene române, cât şi pentru contribuabilii români," a declarat Jerry Lindbergh, manager de exporturi la Administraţia suedeză pentru Armament, agenţia guvernamentală a Suediei care se ocupă de achiziţia si exportul de echipament militar, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

CSAT a aprobat, marţi, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În cadrul şedinţei CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.

Achiziţionarea avioanelor F-16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013, o etapă strategică ulterioară fiind achiziţionarea a încă 24 de aeronave de acest tip noi, informează MApN.

România a avut de ales din mai multe oferte pentru achiziţia de avioane multirol, printre care F-16 şi Gripen.

Directorul de marketing pentru România al firmei Gripen, Richard Smith declara, în lunile trecute, că partea suedeză a făcut deja mai multe oferte avantajoase părţii române privind achiziţionarea de avioane Gripen. El lega însă procedura de achiziţie de codul de conduită al EDA (Agenţia Europeană de Apărare) şi spunea că semnarea acestuia de către România ar fi garanţia pentru o procedură de achiziţie transparentă.

La rândul său, ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Aberg, a susţinea că semnarea Codului de Conduită al EDA de către partea română ar fi "un lucru minunat".

"Dacă vorbim de aderarea României la Codul de Conduită EDA, sunt fericit să spun că am avut posibilitatea de a-l întreba în mod direct pe preşedintele român, iar el a răspuns în termeni clari că România va adera la acest cod de conduită în viitorul apropiat . Eu cred că acesta este un lucru foarte bun şi sunt foarte fericit pentru asta", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici