Costul pachetului cu avioanele F-16 este de 1,3 miliarde dolari, urmează 24 de avioane noi

Achiziţionarea avioanelor F-16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013, o etapă strategică ulterioară fiind achiziţionarea a încă 24 de aeronave de acest tip noi, informează MApN.

313 afişări
Imaginea articolului Costul pachetului cu avioanele F-16 este de 1,3 miliarde dolari, urmează 24 de avioane noi

Costul pachetului cu avioanele F-16 este de 1,3 miliarde dolari, urmează 24 de avioane noi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul precizează că cele 24 de avioane aprobate de CSATsunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iarpachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şipachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătireapersonalului navigant şi tehnic, transportul, adaptareainfrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuriadministrative.

Într-un comunicat al MApN se arată că ministrul Apărării,Gabriel Oprea, a prezentat, în şedinţa Consiliului Suprem deApărare a Ţării, din 23 martie 2010, o informare cu privire laProgramul Avion Multirol al Forţelor Aeriene Române şi că având învedere că România nu dispune de resursele financiare necesarepentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobatpropunerea MApN de achiziţionare a 24 avioane F-16 în uz, propunerecare va fi supusă dezbaterii şi aprobării ParlamentuluiRomâniei.

"Propunerea de achiziţionare de avioane F-16 aparţine StatuluiMajor al Forţelor Aeriene Române şi a fost făcută pe baza uneianalize profunde a misiunilor pe care avionul multirol este necesarsă le îndeplinească şi a strategiei pe termen lung de dotare cuavioane de luptă a acestei categorii de forţe. Ministrul GabrielOprea a prezentat, de asemenea, membrilor CSAT implicaţiileepuizării, în următorii ani, a resursei avioanelor MiG-21 LanceR,aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române", se arată încomunicat.

Derularea Programului Avion Multirol se înscrie în Parteneriatulstrategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, iaropţiunea pentru achiziţionarea de avioane F-16 se circumscriestrategiei Statului Major al Forţelor Aeriene de realizare gradualăa capabilităţilor operaţionale aeriene, care are ca obiectiv finalintrarea în înzestrare a avionului F-35 JSF (Joint StrikeFighter).

Ministerul precizează că în cadrul strategiei sunt prevăzute:etapa iniţială, care presupune achiziţia a 24 de avioane în uz tipF-16, variantă Block 25; etapa intermediară, care presupuneachiziţia a încă 24 de avioane noi F-16, variantă Block 50-52; fazacompletă, care presupune intrarea în serviciu a 24 de avioane F-35JSF, concomitent cu ieşirea din serviciu a primului lot de avioaneF-16 achiziţionate iniţial.

"F-16 este un avion multirol capabil să execute misiuni deapărare a spaţiului aerian, misiuni de lovire a ţintelor terestreşi maritime în toate condiţiile meteo, ziua şi noaptea, precum şimisiuni de cercetare aeriană. Configuraţia de echipare corespundenevoilor de apărare a României şi permite îndeplinireaangajamentelor asumate în cadrul NATO. Avionul F-16 este o aeronavăcu performanţe tehnico-tactice testate în luptă, relevante fiindmisiunile executate cu succes în operaţiile din Irak, Balcanii deVest şi Afganistan. Toate aceste caracteristici tehnice şi deperformanţă de cel mai înalt nivel satisfac cerinţele operaţionaleiniţiale ale Forţelor Aeriene Române", se arată în comunicat.

Ministerul precizează că achiziţia aeronavelor F-16 în uz vaface obiectul unui acord între guvernele României şi Statelor Uniteale Americii.

"Valoarea proiectului este de aproximativ 1,3 miliardedolari SUA, costurile incluzând: 24 avioane revitalizate şi completechipate, asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachetde suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personaluluinavigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de lasol, muniţia, armamentul, costuri administrative", se arată încomunicat.

MApN subliniază că instruirea personalului se va desfăşura înbaze americane, la standardele de pregătire ale Forţelor Aerieneale SUA, până la obţinerea nivelului de operaţionalizare şiimplementare completă a acestui sistem.

"Avioanele care urmează a fi cumpărate sunt avioane aflate înuzul Aviaţiei Militare Americane şi au o resursă de zbor estimatăla încă 10-15 ani (2500 - 3500 ore de zbor/avion), primele aeronaveurmând să ajungă în România în anul 2013", se arată în încheiereacomunicatului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici