Olguţa Vasilescu: Digul de la Rast a fost dinamitat în 2006

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu cere cercetarea fostului prefect de Dolj Nicolae Giugea, acuzându-l de inundarea localităţii Rast, în aprilie 2006, după ce ar fi semat un ordin "criminal" prin care digul de la Rast a fost dinamitat, ordin "de care nu s-a ştiut, fiind acoperit de instituţii".

1022 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu: Digul de la Rast a fost dinamitat în 2006

Olguţa Vasilescu: Digul de la Rast a fost dinamitat în 2006 (Imagine: Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PSD Dolj a prezentat, duminică, într-o conferinţă de presă, un ordin semnat de fostul prefect de Dolj Nicolae Giugea, prin care erau solicitate "măsuri tehnice constând în crearea unei breşe a digului aferent polderului «Dunăreni», în vederea evitării unor situaţii periculoase privind persoane şi bunuri".

Lia Olguţa Vasilescu susţine că din cauza dinamitării acestui dig a fost inundată comuna Rast, ulterior strămutată la patru kilometri, din cauza caselor care au fost distruse de ape.

Deputatul PSD de Dolj mai spune că ordinul prefectului a fost ţinut secret, fără să se ştie de existenţa lui.

"În urmă cu aproape doi ani am făcut o conferinţă de presă în care am spus că digul de la Rast a fost spart de o mână de om. Dunărea nu putea să curgă în sens invers dacă nu era breşat digul. Azi, am reuşit să intru în posesia unui ordin semnat de prefectul de la acea dată, Nicolae Giugea”, a declarat Vasilescu.

Ea mai spune că, la nivelul instituţiilor statului, se cunoştea despre existenţa ordinului, însă acesta a fost ţinut secret. “Este un ordin inconştient. Nu vreau să spun ce s-a întâmplat, atunci, la Rast din cauza inconştienţei acestui om. Până la această dată nu s-a ştiut nimic. S-a acoperit de către organele statului. Îmi amintesc că am sunat atunci la toate ministerele. Am vorbit cu doamna Sulfina Barbu (ministrul Mediului la acea dată - n. r.), am vorbit cu domnul Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Toţi au acoperit acest ordin”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Deputatul PSD de Dolj susţine că în urma emiterii ordinului cei care au plătit pagubele produse de inundaţii sunt "contribuabilii", care au achitat nota de plată a strămutării şi a reconstrucţiei caselor distruse.

“Ni s-a spus că Dunărea a spart acel dig. Iată că nu Dunărea a spart acel dig. După acel dezastru nu a plătit nimeni. Decât noi, contribuabilii români, care a trebuit să suportăm din banii noştri reconstrucţia caselor”, a spus Olguţa Vasilescu.

Vicepreşedintele PSD Dolj apreciază că acel ordin a fost “criminal” întrucât localnicii din Rast nu au fost anunţaţi pentru a-şi putea evacua bunurile şi animalele. “Acest ordin este criminal, pentru că nu s-a făcut cu avertizarea populaţiei. Practic, pe ei i-a luat Dunărea noaptea. S-a spart digul noaptea, niciun locuitor nu a fost avertizat, a venit apa şi i-a luat fără să poată să-şi scoată lucrurile, bunurile şi animalele”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ea mai susţine că, ulterior, prin refuzul autorităţilor locale de a sparge un alt dig, cel de la Nedeea, s-au inundat conştient alte două localităţi, Cârna şi Plosca. “

Deputatul PSD susţine că a fost nevoie de intervenţia preşedintelui Traian Băsescu, care a cerut un control pentru ca digul de la Nedeea să fie spart şi să fie salvată o altă comună.

Lia Olguţa Vasilescu mai susţine că a existat un interes pentru ca digul să fie spart în zona comunei Rast, iar apoi să fie refuzată crearea unei breşe în digul de la Nedeea. “Am înţeles că mai jos pe Dunăre sunt nişte ferme de melci. Nu ştiu ale cui sunt şi cred că ar fi bine de aflat”, a mai spus Vasilescu.

Parlamentarul doljean solicită cercetarea fostului prefect Nicolae Giugea, susţinând că acel ordin este ilegal.

Fostul prefect de Dolj Nicolae Giugea nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici