Olguţa Vasilescu, suspectată de plagiat. Universitatea Bucureşti cere verificarea tezei de doctorat/ Primarul Craiovei: O voi da în judecată pe profesoara Cosmina Rughiniş, pentru calomnie

Universitatea Bucureşti solicită Consiliului Naţional de Etică să verifice teza de doctorat a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, susţinută în 2007, la Facultatea de Sociologie, suspectată de plagiat, întrucât multe pasaje sunt neatribuite, iar capitolul al şaptelea este preluat integral.

4905 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu, suspectată de plagiat. Universitatea Bucureşti cere verificarea tezei de doctorat/ Primarul Craiovei: O voi da în judecată pe profesoara Cosmina Rughiniş, pentru calomnie

Olguţa Vasilescu, suspectată de plagiat. Universitatea Bucureşti cere verificarea tezei de doctorat

"Raportul realizat de către doamna profesor Cosima Rughiniş, specialist reputat în sociologie, atât în ţară, cât şi în străinătate, prezintă o analiză a tezei de doctorat «Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne» elaborată de LiLia-Olguţa Vasilescuub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, în ceea ce priveşte normele de bună practică de autorat ştiinţific în lucrările academice", se arată într-un comunicat al UB.

Raportul a fost solicitat de Şcoala doctorală a Facultăţii de Sociologie şi înaintat, la cerere, Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, se mai spune în comunicat.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat cu titlul "Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne", susţinută de Olguţa Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie.

"Comisia a luat în discuţie acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe", arată Universitatea Bucureşti în sesizarea trimisă, în 18 decembrie, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării.

Comisia a precizat că a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguţei Vasilescu.

"Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor", se mai arată în sesizarea semnată de preşedintele Comisiei de Etică a UB, prof. dr. Marian Popescu.

UB precizează că a fost sesizat Consiliul Naţional de Etică pentru a face verificări în acest caz întrucât, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examiuneze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Astfel, UB cere să fie examinată "suspiciunea de plagiat şi alte derogări de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova".

Totodată, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti i-a transmis primarului Olguţa Vasilescu o înştiinţare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat.

Olguţa Vasilescu: O voi da în judecată pe profesoara Cosmina Rughiniş, pentru calomnie

Lia Olguţa Vasilescu spune că o va da în judecată pentru calomnie pe profesoara Cosmina Rughiniş, care a întocmit referatul de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, adăugând că va merge şi la Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti pentru a-şi prezenta lucrarea.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a fost informată de presă că există suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, susţinând că profesoara Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie, care a realizat referatul de expertiză, "nu a fost aproape deloc cercetată", existând foarte puţine studii despre aceasta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este inutil să vă spun că acest sociolog nu a fost aproape deloc cercetat. Există foarte puţine note şi studii despre el. Când m-am apucat de această lucrare, mi s-a spus de comisia de doctorat că o să fie foarte greu, că nu există materiale pe care aş putea să le citesc, dar m-am înhămat şi la traducerea lui Vilfredo Pareto. Am aici cele trei volume pe care eu le-am tradus. Trataul de Sociologie Generală are patru volume, trei le-am tradus deja şi înţeleg că această doamnă de care nu am auzit, s-ar putea să fie o somitate, dar la ce gafă a făcut, are a-şi cere scuze - Cosmina Rughiniş - care spune că o parte din lucrarea mea de doctorat, un întreg capitol ar fi plagiat", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a precizat că "există un program de detectare a plagiatului, cel după care toate instituţiile se ghidează" şi că ea a accesat acest program, constatând că şapte la sută din teza sa de doctorat este plagiată, însă acest procent reprezintă de fapt rezumatul lucrării sale, scris tot de ea.

“Există un program de detectare a plagiatului, cel după care toate instituţiile se ghidează, pot să vadă acolo despre ce este vorba – acesta se cheamă www.detectareplagiat.ro şi poate fi descărcat şi accesat de peste tot, şi de dumneavoastră. (...) Am accesat acest program şi ce am constatat: raport de originalitate pe teza mea de doctorat – şapte la sută plagiat. Numai că acest şapte la sută te duce la un link, ce credeţi că este acest link - rezumatul tezei mele de doctorat, scris tot de mine, împreună cu domnul Otovescu. Cei care aţi dat doctoratul, ştiţi că după lucrare se face şi un rezumat. Rezumatul este parte a lucrării respective. Cu alte cuvinte, cei şapte la sută plagiaţi în lucrarea mea, îmi aparţin tot mie. Mai mult, în 2007, am publicat primul volum de Sociologie Generală a lui Vilfredo Pareto - traducere. În 2007, am făcut şi o prefaţă la acest volum, această prefaţă este parte din lucrarea mea de doctorat, sub semnătura mea. Deci, dacă cei şapte la sută sunt plagiat la o lucrare tot de a mea, înseamnă că lucrarea mea este sută la sută originală”, a declata Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a mai spus că o va da în judecată pentru calomnie pe profesoara Cosmina Rughiniş, susţinând că dacă aceasta "nu a făcut o gafă de gâgă, este rău intenţionată".

"Dacă această doamnă (n.r. - conferenţiar universitar doctor Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie) nu a făcut o gafă de gâgă, este rău intenţionată şi vreau să vă spun că o să îmi apăr imaginea şi o să o dau în judecată pentru calomnie. Voi merge şi la Comisia de Etică, îmi voi prezenta lucrarea. Ea este verificată de unul dintre cei mai mari sociologi ai României, pentru că în comisia mea de doctorat a fost Ilie Bădescu şi nu există sociolog din România care să îl conteste pe acest om, au fost Radu Baltasiu, Elena Zamfir, Cătălin Zamfir şi Dumitru Otovescu", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a venit la conferinţa de presă cu mai multe volume originale ale lui Vilfredo Pareto, dar şi cu traducerile realizate de ea în timpul studiului pentru teza de doctorat, precum şi cu agendele şi caietele studenţeşti din perioada studiului.

Olguţa Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD.

Lia Olguţa Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, specializarea Română-Italiană, în 1997, Colegiul Naţional de Apărare, în 2001, iar în 2007 a obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti. De asemenea, a avut burse de studii în Italia, Danemarca şi Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj în mandatul 2000-2008, ulterior, până la preluarea funcţiei de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, în perioada 2009 - 2012.

Olguţa Vasilescu a notat, în Curriculum Vitae, că a scris lucrările ştiinţifice "Cultura - factor de securitate naţională" şi "Vilfredo Pareto şi contribuţia la dezvoltarea sociologiei moderne" şi a tradus din italiană în română "Tratatul de sociologie generală", de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, fiind până în 2013 vicepreşedinte PSD Dolj şi ulterior preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici