Oltul, blocat la ieşirea din Miercurea Ciuc de un baraj de PET-uri şi gunoi

Un baraj de peste 200 de metri cubi de PET-uri şi gunoi menajer a blocat râul Olt, la ieşirea din Miercurea Ciuc, iar angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita au început, miercuri, acţiunile pentru decolmatarea râului.

355 afișări
Imaginea articolului Oltul, blocat la ieşirea din Miercurea Ciuc de un baraj de PET-uri şi gunoi

Oltul, blocat la ieşirea din Miercurea Ciuc de un baraj de PET-uri şi gunoi (Imagine din arhivă; Doru Nica/Mediafax Foto)

Fenomenul a fost sesizat de un localnic marţi seară, iar acesta i-a anunţat pe reprezentanţii SGA.

"Am constatat că sesizarea se confirmă. Este vorba despre o cantitate imensă de PET-uri care a barat cursul de apă, respectiv 200 de metri cubi de flacoane şi gunoi menajer, care se întinde pe o lungime de 20 de metri, pe o lăţime de peste zece metri, având grosimea de cel puţin un metru. În experienţa mea de 25 de ani nu am mai văzut aşa ceva în judeţ", a declarat inginerul şef Darvas Janos, de la SGA Harghita.

În cursul dimineţii de miercuri, angajaţii SGA au umplut peste zece saci cu PET-uri care blocau cursul Oltului, dar alte flacoane erau aduse în aval dinspre localităţile traversate de râu pe o distanţă de 50 de kilometri de la izvoare.

"Parcă am fi meşterul Manole - ce adunăm se pune la loc. Toate aceste PET-uri sunt rezultatul indolenţei oamenilor şi al autorităţilor locale. În loc să îşi facă treaba, lasă gunoaiele să fie duse de cursul de apă în aval, iar noi am ajuns să fim gunoierii lor. Acesta este rezultatul civilizaţiei!", a afirmat directorul SGA Harghita, Miklos Geza.

Angajaţii SGA Harghita au cerut sprijinul Societăţii Apelor Române în vederea disponibilizării de fonduri pentru montarea de plase la ieşirea din fiecare comună.

"În acest fel, vom putea constata care dintre localităţi poluează mai mult Oltul şi vom putea trece la sancţiuni", a adăugat Miklos Geza.

Potrivit sursei citate, acţiunea de îndepărtare a deşeurilor menajere va dura cel puţin o săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici