Omar Hayssam, achitat în dosarul Foresta Nehoiu

Omar Hayssam, alături de celelalte patru persoane cercetate în dosarul Foresta Nehoiu, au fost achitate, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, decizie care poate fi atacată cu recurs.

297 afișări
Imaginea articolului Omar Hayssam, achitat în dosarul Foresta Nehoiu

Omar Hayssam, achitat în dosarul Foresta Nehoiu

Potrivit minutei deciziei, "Curtea a respins ca neîntemeiată cererea de schimbare a încadrării juridice, formulată de reprezentantul Parchetului (....) în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Omar Hayssam, Gheorghe Iosif şi El Assal Emile Raja".

În aceeaşi minută se arată că instanţa îi achită pe Omar Hayssam, fratele acestuia, Omar Mohamad, El Assal Emile Raja, Gheorghe Iosif şi Popa Carmen Marilena, pe motiv că faptele de care au fost acuzaţi ori nu există, ori nu sunt prevăzute de legea penală.

De asemenea, instanţa a lăsat nesoluţionată partea din dosar referitoare la prejudiciul adus de presupusa infracţiune.

Soluţia dată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs şi, potrivit minutei, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

În dosarul Foresta Nehoiu, procurorii i-au trimis în judecată pe omul de afaceri Omar Hayssam, fratele lui, Mohamad Omar, El Assal Emil Raja şi Gheorghe Iosif , pentru crimă organizată şi bancrută frauduloasă, în timp ce Carmen Marilena Popa a fost deferită instanţei pentru fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Omar Hayssam şi fratele lui sunt acuzaţi că ar fi constituit un grup infracţional la care au aderat şi alte persoane cu scopul de a obţine beneficii materiale şi financiare, prin comiterea de infracţiuni.

Procurorii au stabilit că Omar Hayssam era liderul acestui grup, iar Mohamad Omar şi El Assal Emile Raja erau responsabili de activitatea firmelor controlate, cunoscute drept "Grupul Manhattan".

Probele administrate de procurori au stabilit că grupul infracţional controla activitatea a câtorva zeci de firme - printre care Foresta Nehoiu SA, Foresta Transcom SRL, Best Wood Nehoiu SRL - care, în scopul ascunderii faptelor ilicite, simulau încheierea de contracte cu alte firme fantomă.

Astfel, în dosarul penal nr.276/P/2004 al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - procurorii au dispus, în 1 noiembrie 2004, începerea urmăririi penale faţă de Omar Hayssam pentru înşelăciune, spălare de bani şi crimă organizată, precum şi faţă de fraţii săi, Mohamad Omar şi Omar Mukhles, pentru complicitate la evaziune fiscală, crimă organizată şi spălare de bani.

Tot în acest dosar s-au mai dispus cercetări şi faţă de Nasta Bassam, El Assal Emile Raja, Khaled Alshaar, Kais A. Khedheir, Badnouk Naoras, Violeta Alexandra Pârvan, Balloute Omar, Tahli Fadel, Carmen Ionela şi Mirela Ciolan, Elena Gabriela Chelariu, Oana Cristina Savu şi Dana Epure.

Patru luni mai târziu, procurorii au dispus extinderea cercetărilor şi faţă de alte trei persoane - Bakary G. Ibrahim, Jamal Hamad şi Mihai Nasture.

În luna aprilie, procurorii au dispus ca Omar Hayssam, Mohamad Omar, Gheorghe Iosif, El Assal Emile Raja şi Al Samra Mustafa să fie cercetaţi în legătură cu activitatea SC Foresta Nehoiu SA.

Cercetările în acest dosar, în care mai este cercetată şi notarul public Carmen Marilena Popa, pentru fals intelectual au fost disjunse, procurorii înregistrând noul dosar cu nr. 621/D/P/2005.

Omar Hayssam este dat în urmărire internaţională, el fiind condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de detenţie, pentru implicarea în răpirea a trei jurnalişti la Bagdad.

Fuga lui Hayssam a generat demisiile a trei şefi de servicii secrete şi a procurorului general al României, Ilie Botoş.

Complicele său, Mohammad Munaf a fost condamnat în primă instanţă, la Bagdad, la pedeapsa capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici