OMS: Pandemia ar putea agrava problema consumului de alcool în Europa

Europa a înregistrat o scădere a consumului de alcool în primul an al pandemiei, dar declinul s-ar putea inversa în anii următori, pe măsură ce consecinţele economice ale COVID-19 îşi vor face simţite efectele.

465 afișări
Imaginea articolului OMS: Pandemia ar putea agrava problema consumului de alcool în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat, joi, raportul privind sănătatea în Europa. Raportul se publică o dată la trei ani şi din el reiese că, între 2000 şi 2019, consumul de alcool a scăzut în Europa, potrivit Reuters.

Obiceiurile de consum de alcool s-au schimbat în timpul pandemiei şi au mutat consumul de alcool din baruri şi restaurante în case, iar consumul general de alcool a scăzut în 2020.

Dar ţările europene sunt în continuare cele mai mari consumatoare de alcool din lume, arată OMS.

Scăderea consumului de alcool a fost mai puţin pronunţat în rândul persoanelor cu venituri mici sau medii şi al celor care se confruntă cu dificultăţi, precum şi în rândul persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă sau au avut alte probleme financiare.

„Pe baza experienţelor anterioare, recesiunea economică cauzată de pandemia COVID-19 va creşte probabil nivelul consumului de alcool în anii următori, în special în cazul bărbaţilor şi al celor care sunt la un nivel socio-economic scăzut", se arată în raport.

Raportul susţine că, în general, ţările din Europa au înregistrat progrese în ceea ce priveşte unele obiective globale adoptate în 2015, care vizează eliminarea sărăciei. De exemplu, aproape toate ţările au atins obiectivul privind ratele de mortalitate a nou-născuţilor şi a copiilor de mai puţin de 12 şi, respectiv, 25 de decese la 1.000 de naşteri vii.

OMS atrage, însă, atenţia că ţările europene trebuie să acorde prioritate sănătăţii şi să se concentreze asupra unor aspecte precum sănătatea mintală, în caz contrar riscând să piardă progresele înregistrate din 2015.

„În acest moment, la aproape doi ani de la declanşarea pandemiei, ne aflăm în faţa unei alegeri dureroase", a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alcool,
consum,
europa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici