ONG-uri: Nu mai avem instituţie pentru violenţa în familie, după desfiinţarea Direcţiei Protecţia Copilului. RĂSPUNSUL Ministerului Muncii

Mai multe ONG-uri reclamă, într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Muncii, că nu mai există o instituţie care să se ocupe de problema violenţei domestice, după desfiinţarea Direcţiei Protecţia Copilului din Ministerul Muncii.

463 afișări
Imaginea articolului ONG-uri: Nu mai avem instituţie pentru violenţa în familie, după desfiinţarea Direcţiei Protecţia Copilului. RĂSPUNSUL Ministerului Muncii

ONG-uri: Nu mai avem instituţie pentru violenţa în familie, după desfiinţarea Dir. Protecţia Copilului (Imagine: Shutterstock)

Organizaţiile semnatare precizează că, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 11 din 19.03.2014, Guvernul a decis că desfiinţează Direcţia Protecţia Copilului din Ministerul Muncii care avea în atribuţii prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi că înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, printre atribuţiile căreia nu apar şi cele privitoare la violenţa în familie.

În acest context, cele 20 de ONG-uri semnatare avertizează că în 30 de zile nu va mai exista nicio instituţie care să aibă ca sarcină implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi cer să fie luate de urgenţă măsurile necesare pentru înfiinţarea unui departament care să preia sarcinile prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi care să fie împuternicit cu autoritatea necesară pentru a coordona, conduce şi monitoriza activitatea tuturor actorilor implicaţi în prevenirea şţi combaterea fenomenului.

"Solicităm să luaţi de urgenţă măsurile necesare pentru înfiinţarea unui departament care să preia sarcinile prevăzute de legea specială şi care să fie împuternicit cu autoritatea necesară pentru a coordona, conduce şi monitoriza activitatea tuturor actorilor implicaţi în prevenirea şi combaterea fenomenului aşa cum sunt ei prevăzuţi de lege. Specialiştii din domeniul privat şi reprezentanţii societăţii civile cu experienţă îndelungată şi cu activităţi în domeniu sunt alături de dumneavoastră în acest demers de reglementare a erorii ce a fost introdusă în legislaţie prin OUG 11 din 19.03.2014", se arată în scrisoarea transmisă premierului Victor Ponta şi ministrului Muncii, Rovana Plumb.

Ministerul Muncii: De violenţa domestică se va ocupa Departamentul pentru Egalitate de Şanse

Ministerul Muncii precizează că, de problema violenţei domestice, se va ocupa, după desfiinţarea Direcţiei Protecţia Copilului, Departament pentru Egalitate de Şanse.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstince (MMFPSPV) precizează, la solicitarea MEDIAFAX, că domeniul violenţei în familie va fi coordonat de către Departamentul pentru Egalitate de Şanse, recent înfiinţat.

În răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX, se precizează că, în plan european, aceste două domenii - violenţa în familie şi egalitatea de şanse – sunt abordate în mod unitar, iar politicile menite să asigure protecţie şi sprijin pentru femei sunt gândite ca parte a unei viziuni complete.

"Potrivit modelului european, problematica egalităţii de gen este instrumentată împreună cu cea a violenţei domestice, motiv pentru care a şi fost înfiinţat Institutul European pentru Egalitate de Gen. Am urmărit preluarea acestui model european, pentru ca şi politicile construite de noi să fie mai eficiente şi mai bine adaptate la situaţia europeană, tocmai pentru a putea beneficia de experienţa şi practicile altor ţări care au rezultate concrete în aceste domenii, precum şi de oportunităţi de finanţare externă pentru dezvoltarea unor proiecte", precizează instituţia citată.

Răspunsul ministerului vine după ce mai multe ONG-uri au reclamat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Muncii, că nu mai este o instituţie care să se ocupe de problema violenţei domestice, după desfiinţarea Direcţiei Protecţia Copilului din Ministerul Muncii.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 11 din 19 martie 2014, Guvernul a decis desfiinţarea Direcţiei Protecţia Copilului şi înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a Departamentului pentru Egalitate de Şanse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici