ONG-urile romilor cer Guvernului să ia măsuri în cazul evacuărilor din Eforie Sud

Mai multe organizaţii neguvernamentale care reprezintă interesele romilor au cerut Guvernului, vineri, să intervină în cazul evacuărilor din Eforie Sud, pentru sancţionarea autorităţilor locale, dar şi spre a găsi soluţii pentru persoanele rămase fără locuinţe.

204 afișări
Imaginea articolului ONG-urile romilor cer Guvernului să ia măsuri în cazul evacuărilor din Eforie Sud

ONG-urile romilor cer Guvernului să ia măsuri în cazul evacuărilor din Eforie Sud (Imagine: Mugur Vărzariu/Mediafax Foto)

Centrul Romilor "Amare Rromentza", Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială, Centrul Cultural O Del Amenca, Romano Butiq şi Romani CRISS solicită Guvernului României să sancţioneze "abuzurile pe care autorităţile locale le săvârşesc faţă de romii din Eforie Sud" şi să intervină în regim de urgenţă pentru a soluţiona situaţia familiilor evacuate în stradă.

În opinia organizaţiilor neguvernamentale, o soluţie pentru a evita, în viitor, evacuările romilor ar fi identificarea unei modalităţi de împroprietărire a acestora, dacă ei locuiesc de mult timp într-o comunitate şi au acte de identitate, cum a fost şi în cazul de la Eforie Sud.

Cristi Buceanu, de la Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, a declarat că ar fi necesar ca autorităţile centrale, Parlamentul şi Guvernul, să le dea primarilor instrumentele necesare pentru a-i putea ajuta pe romi.

De altfel, organizaţiile neguvernamentale au reproşat Guvernului că nu a reacţionat "deşi aproape 100 de oameni au rămas pe străzi de două săptămâni", în urma unei acţiuni "complet ilegale".

"Avem nevoie ca autorităţile din România să propună o soluţie legală pentru punerea în legalitate a comunităţilor de romi", a mai spus Buceanu.

Reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială a catalogat acţiunea Primăriei din Eforie Sud ca fiind o "practică rasistă", amintind că acest caz nu a fost singular.

"Mai grav este că opinia publică sprijină astfel de iniţiative şi devine o practică tolerată la nivel guvernamental. Este o ruşine tăcerea autorităţilor centrale. (...) Destinul acelor copii va fi afectat, vor exista traume. De un an şi jumătate, asistăm la schimbarea politică, însă vedem că astfel de practici nu încetează, ci sunt tot mai grave. Primarul din Eforie este PSD şi ar fi trebuit să fie eliminat din partid", a mai spus reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială.

Avocatul Poporului (AP) a cerut o anchetă în cazul evacuării romilor din Eforie Sud şi a constatat că primăria, deşi avea actele în regulă, a greşit din punct de al respectării drepturilor omului, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici