Opinie Cristian Hostiuc: Indicele Gheorghe/ Mândruţescu – al creării de noi locuri de muncă

Guvernul Boc şi-a făcut treaba. Acum e rândul vostru, al investitorilor, să creaţi locuri de muncă! După 2 ani de lobby puternic din partea Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi a Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham) şi 4-5 luni de lupte publice duse de ministrul muncii Ioan Botiş şi de premierul Boc cu opoziţia, cu o parte din patroni (ironic, nu?), cu sindicatele, cu media, Guvernul a trecut schimbarea Codului muncii prin Parlament.

38 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: Indicele Gheorghe/ Mândruţescu – al creării de noi locuri de muncă

Opinie Cristian Hostiuc: Indicele Gheorghe/ Mândruţescu – al creării de noi locuri de muncă (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

Dacă trece săptămâna asta şi de Curtea Constituţională, în 30 de zile devine lege şi intră în vigoare.

Deşi modificările la Codul muncii au fost cerute de investitorii străini, iar preşedintele Băsescu şi premierul Boc le-au îmbrăţişat şi susţinut public punându-şi capul în joc, şefii CIS şi AmCham nu au fost în prima linie de luptă publică să explice de ce sunt importante schimbările.

Ei au spus doar, prin comunicate seci şi reci de la distanţă, că piaţa muncii va fi mai flexibilă, că oamenii vor putea fi angajaţi mai uşor, mai rapid, iar companiile nu vor mai avea o presiune suplimentară atunci când vor fi nevoite să dea oamenii afară, când mediul economic se deteriorează, iar afacerile lor scad. Şi în final au anunţat că dacă se va schimba Codul muncii, vor fi create aproape 90.000 de locuri de muncă.

Au fost prea puţine explicaţii şi susţineri publice din partea CIS şi AmCham. Mariana Gheorghe, preşedintele CIS şi conducătorul celei mai mari companii din România - Petrom - şi Sorin Mândruţescu, preşedintele AmCham şi şeful operaţiunilor gigantului american Oracle în România, nu au fost în luptă să se bată cu PSD-ul şi PNL-ul, cu Hossu, cu Dumitru Costin, cu Cezar Corâci sau cu Marius Petcu. I-au lăsat pe Boc şi pe Botiş să iasă în faţă, să ia toate înjurăturile. Premierul şi ministrul muncii au explicat cât au putut, cât au înţeles, dar problema e că pe ei nu-i crede nimeni, pentru că sunt de la putere, iar lumea e nervoasă după cei 2 ani de criză şi tăieri.

Citeşte continuarea opiniei lui Cristian Hostiuc pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici