Oprescu a prezentat proiectele municipalităţii

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a prezentat, marţi, raportul privind proiectele municipalităţii, activitatea sa în ultimele şase luni, dar şi proiectele pe 2009.

46 afișări
Imaginea articolului Oprescu a prezentat proiectele municipalităţii

Oprescu a prezentat proiectele municipalităţii (Imagine: Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a arătat că toate lucrările contractate pe anul 2007 vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2008, fiind vorba de 42 de străzi, de pasajul Universităţii şi de pasajul Colentina.

Pentru anul 2009 este vizată reabilitarea a 31 de străzi pentru care au fost deja aprobaţi indicatorii tehnico-economici, reabilitarea pasajului de la Lujerul precum şi a podurilor Bordei şi lacul Tei. Tot în 2009 vor intra în reabilitare pasajele Muncii, Victoriei şi Unirii.

Potrivit primarului general, în 2009 va fi investită pentru parcări suma de aproximativ 100 de milioane de euro, fiind deja găsite şi verificate din punct de vedere juridic 21 de locaţii, pentru care în luna martie vor începe procedurile de licitaţie.

"Am introdus noţiunea de parcare dintre blocuri pentru că este vorba de construcţii metalice uşoare care vor prelua un număr de 250-300 de maşini, evitând sintagma parcare de reşedinţă pentru că aceste structuri metalice vor fi amplasate într-un cvartal de blocuri, nefiind astfel afectate aleile şi drumurile de intervenţii pentru ambulanţe şi maşini de urgenţă", a spus Oprescu.

Despre cele 21 de parcări subterane edilul şef al Capitalei a precizat că numai 11 locaţii sunt funcţionale, explicând că în zece locaţii nu se pot construi parcări subterane, deoarece amplasamentele se află deasupra unor magistrale şi conducte importante "care fac imposibilă realizarea lor sau triplează preţul".

Sorin Oprescu a mai arătat că în privinţa Administraţiei Lacuri, Parcuri, Agrement Bucureşti (ALPAB) a fost restructurată schema de personal, această unitate administrativă a municipalităţii plantând, în şase luni, un număr de 2.500 de arbori şi urmând ca până la sfârşitul anului să mai planteze alţi 2000.

Totodată, primarul Oprescu a arătat că ALPAB va desfăşura în 2009 două proiecte finanţate din fonduri europene, unul privind reabilitarea parcurilor istorice ale Capitalei celălalt privind reabilitarea salbei de lacuri de pe râul Colentina.

Primarul a mai spus că se află în desfăşurare un proiect de reabilitare a locurilor de joacă din parcurile aparţinând ALPAB, fiind identificate şi dezafectate toate construcţiile ilegale din aceste parcuri.

În privinţa şcolilor şi grădiniţelor, edilul şef al Capitalei a arătat că va fi finalizată procedura de licitaţie până la sfârşitul anului pentru un grup de şcoli din programul BEI urmând ca în 2009 să fie fie construite opt grădiniţe în prezent fiind cerută identificarea a altor 12 terenuri libere de sarcini cu o suprafaţă de teren de la 1000 la 2000 de metri în zonele deficitare în care este nevoie de grădiniţe.

Sorin Oprescu a mai menţionat că pe durata mandatului său vor fi construite câte două bazine olimpice în fiecare an.

În funcţie de evoluţia pieţei financiare şi imobiliare, municipalitatea ar vrea achiziţionarea a 500 de apartamente pentru care vor fi alocate 25 de milioane de euro, Oprescu intenţionând ca în privinţa locuinţelor sociale să găsească o soluţie pentru rezolvarea a 10.000 de cereri din care 6.500 sunt ale persoanelor a căror locuinţe au fost retrocedate, iar 3.500 sunt pentru tinerii care au nevoie de o locuinţă.

Totodată, Sorin Oprescu a amintit şi de reabilitarea imobilelor cu risc seismic ridicat arătând că în cinci ani au fost finalizate zece imobile din totalul celor 301 de clădiri care necesită reparaţii.

Potrivit primarului general, în anul 2009 vor fi reabilitate 15 imobile fiind pregătită procedura de licitaţie pentru alte 25.

În acest context, primarul Sorin Oprescu a mai vorbit şi despre locuinţele sociale preluate de la fostul primar general Adriean Videanu, arătând că în majoritatea cazurilor este vorba de blocuri care, deşi sunt nefinalizate, apartamentele sunt deja ocupate. Astfel, Oprescu a dat exemplul blocului M55 de pe strada Nerva Traian din sectorul 3 al Capitalei, care are 98 de garsoniere din care toate sunt ocupate, unele fiind deja cumpărate.

Un alt bloc din sectorul 3 este amplasat pe strada Nucului numărul 2, având opt etaje cu 24 de apartamente cu două camere, opt apartamente cu trei camere şi alte trei garsoniere, al cărui termen de finalizare era luna mai 2009 şi care este aproape tot ocupat. Alte două blocuri, amplasate pe strada Cetatea Albă cu 28, respectiv 24 de apartamente, care nu sunt finalizate şi necesită aproximativ 14 milioane de lei pentru investiţii - sunt deja ocupate, Sorin Oprescu arătând că numărul acestor apartamente nu poate fi luat în calcul atunci când vine vorba de locuinţele sociale de care municipalitatea are nevoie pentru rezolvarea problemelor edilitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici