Oprescu: Am constatat că lumea nu se înghesuie să adopte câinii fără stăpân. Noi suntem la faza de adunat de pe străzi

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, luni că, în prezent, municipalitatea se ocupă de strângerea maidanezilor de pe străzi, precizând că a constatat că "lumea nu se înghesuie să adopte" aceşti câini.

806 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Am constatat că lumea nu se înghesuie să adopte câinii fără stăpân. Noi suntem la faza de adunat de pe străzi

Oprescu: Am constatat că lumea nu se înghesuie să adopte câinii fără stăpân. Noi suntem la faza de adunat de pe străzi (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"Şi eu am constatat, ca şi dumneavoastră, că lumea nu se înghesuie să-i adopte. Noi deocamdată suntem la faza de adunat de pe străzi", a spus Sorin Oprescu, răzpunzând unei întrebări cu privire la momentul în care municipalitatea va începe eutanasierea câinilor fără stăpâni.

Întrebat când vor fi eutanasiaţi primii câini, Oprescu a răspuns: "Când o să ajungem în faza de respect al legii până la capăt. Dacă va fi cazul, o să vă anunţăm, o să vă trimitem un email în care o să vă spunem că nu e nevoie să facem acest lucru, că au fost adoptaţi".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, pe 30 septembrie, că municipalitatea va aduna cel puţin 80 la sută dintre maidanezi şi va reduce cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de aceştia, în 18 luni, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) asumându-şi că poate prinde până la 250 de câini pe zi.

În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady şi alte 600 la Mihăileşti, cu posibilitate de extindere, în câteva săptămâni, cu încă 500 de locuri, la Mihăileşti.

În adăposturile municipalităţii erau, pe 25 septembrie, 783 de câini: 567 de câini în cel din Mihăileşti şi 216 câini în cel din Theodor Pallady.

ASPA anunţa, în 27 septembrie, că, de la începutul lunii, au fost adoptaţi 306 câini din cele două adăposturi ale municipalităţii.

Oprescu mai anunţa, pe 30 septembrie, că au fost lansate: un număr telefonic de urgenţă pentru reclamaţii (021.9844), unde cetăţenii pot să semnaleze existenţa haitelor, a câinilor periculoşi şi a eventualele atacuri, unul pentru adopţii (0800.800.877), precum şi un plan de informare a cetăţenilor, respectiv de încurajarea a adopţiilor .

Primarul general a mai spus că strângerea câinilor de pe străzi urmează să fie făcută după un plan bine stabilit, prioritare urmând să fie grădiniţele, creşele, şcolile, dar şi străzile aglomerate.

Potrivit lui Sorin Oprescu, în prezent, pe străzile Capitalei sunt aproximativ 65.000 de câini fără deţinător, estimarea fiind făcută în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Institutul Matei Balş ne confirmă că 11.800 de oameni au fost muşcaţi de câini fără deţinător, numai anul trecut. Am precizat că este vorba de câini fără deţinător. Pentru că restul de circa 5.000 de oameni muşcaţi au fost atacaţi de câinii din propria curte", a adăugat edilul.

La prezentarea măsurilor pentru reducerea numărului de maidanezi de pe străzile Capitalei, primarul general a mai arătat că municipalitatea doreşte, în primul rând, încurajarea adopţiilor. Oprescu a explicat că legea urmează să fie aplicată nu pentru a "descuraja iubitorii de animale", ci pentru rezolvarea acestei probleme.

"Din acest moment, în calitate de primar general, vă anunţ că voi purta discuţii şi voi colabora foarte strâns cu ONG-urile decise să sprijine cu adevărat Bucureştiul şi bucureştenii, dar că nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de câini pe stradă", a subliniat primarul Capitalei.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care prevede, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 25 septembrie, decretul de promulgare a legii, după ce Curtea Constituţională a decis că textul legislativ este constituţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici