Oprescu: ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) nu doreşte şi nu a dorit niciodată să fuzioneze cu RADET, deşi există un memorandum care a fost aprobat de către Guvern, în acest sens.

818 afișări
Imaginea articolului Oprescu: ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET

Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

"ELCEN-ul forţează nota pentru că nu doreşte şi nu a dorit niciodată să se întâmple aşa, chiar dacă este vorba de un memorandum care a fost aprobat de către Guvern, dar noi o să mergem în continuare pentru că nu poţi să laşi locuitorii Bucureştiului fără căldură şi în acelaşi timp nici nu o să pot să plătesc din banii lor aberaţiile de penalităţi pe care ei (ELCEN- n.r.) le doresc", a declarat, joi, Sorin Oprescu.

El a mai spus că ELCEN trebuie să intre în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru ca producătorul şi transportatorul de agent termic să fie "într-o singură mână" şi să poată fi acordată în continuare subvenţia pentru căldură.

Sorin Oprescu spunea în 2 februarie, la şedinţa anterioară a CGMB, că, cu cât întârzie mai mult fuziunea RADET-ELCEN, cu atât sunt cheltuiţi "bani aiurea"

Tot atunci, consilierul general Marcel Nicolaescu spunea că ELCEN se opune fuziunii cu RADET din cauza unor "nelegalităţi" şi "pierderi foarte mari" care ar urma să fie demascate în urma transferului la Electrocentrale Bucureşti.

"La acest moment perla coroanei în sistemul energetic naţional, ciclu combinat de la Cet Vest, nu functionează din mai. De cinci ani trebuie să intre în reparaţii capitale, respectiv schimbarea unor piese de schimb la turbina de aburi. S-a prelungit lictaţia, a avut loc licitaţia, nu s-a respectat caietul de sarcini, nu funcţionează ciclu combinat şi vă spun că la acest moment sunt pierderi extraordinar de mari. La fiecare zece zile avem 1 milion de euro. Din calculale mele acest ciclu combinat nu va putea fi pus în funcţiune decât în partea a doua a acestui an, până la acel moment ştiţi care vor fi pierderile? În jur de 30 - 35 de milioane de euro. Cine suportă? Locuitorii Capitalei", spunea Nicolaescu în 2 februarie.

El a mai declarat că "supracompensarea calculată de ELCEN a fost mincinoasă şi declarată zero de către ANRE şi li se impută acum o factură de 280 de milioane de lei".

"Suntem pe 2 februarie, la aproape 2 ani de când a fost aprobat memorandumul care prevedea termene prin care la sfârşitul toamnei trecute trebuia să aibă loc fuziunea dintre producătorul ELCEN şi transportatorul şi distribuitorul RADET de aşa manieră încât să ducă la creşterea eficienţei energetice şi aici mă refer la întregul lanţ tehnologic, pornind de la producţie, transport, distribuţie. La acest moment, în februarie 2015, ne aflam la o plimbare a proiectului hotărârii de Guvern între diferite ministere care avizează sau nu avizează", a conchis Nicoalaescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici