Oprescu: Există pericolul ca subvenţia pentru căldură să fie dată doar până în 2012, dacă rămân penalităţile RADET

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că dacă penalităţile RADET către ELCEN nu vor fi anulate, există pericolul ca municipalitatea să poată susţine subvenţia la căldură doar până la sfârşitul acestui an.

518 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Există pericolul ca subvenţia pentru căldură să fie dată doar până în 2012, dacă rămân penalităţile RADET

Sorin Oprescu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Proiectul de hotărâre prin care să fie solicitată Guvernului emiterea unui act normativ privind ştergerea/anularea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) le are de achitat către Electrocentrale Bucureşti trebuia să fie discutat luni în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Edilul Capitalei a declarat înaintea şedinţei că, dacă CGMB nu votează ştergerea penalităţilor datorate ELCEN, există posibilitatea ca din ianuarie 2012 bugetul Primăriei să nu mai poată susţine subvenţia la căldură, adăugându-se în acest fel alte penalităţi.

Oprescu le-a cerut consilierilor municipali să voteze proiectul, atenţionând că în caz contrar există posibilitatea ca în viitorul apropiat să fie probleme.

"Avem bani puşi deoparte pentru această iarnă, sper să ne ajungă, dar ţinând piciorul pe frână nu ajungem niciunde. Dacă CGMB nu votează ştergerea penalităţilor, nu o să avem la timp banii necesari pentru susţinerea la căldură. Subvenţia depinde de votul consilierilor, pentru a putea cere Guvernului să analizeze problema. Vom face compensarea cum am promis, avem bani până la sfârşitul lunii decembrie, care se achită în ianuarie", a precizat Oprescu.

Şedinţa CGMB trebuia să înceapă la ora 13.00, însă discuţiile nu au mai avut loc, din lipsă de cvorum, în condiţiile în care doar opt consilieri generali de la PNL au fost prezenţi în sala de şedinţe, iar cei de la PDL şi PSD au lipsit.

Primarul Sorin Oprescu a spus, după suspendarea şedinţei CGMB, că nu îşi explică absenţa consilierilor PSD, precizând că aceştia nu l-au anunţat că vor lipsi de la discuţii.

"Din câte ştiu, la alianţă sunt o serie de frământări la Bucureşti, dar trebuie rezolvată problema, pentru că este vorba de încălzirea populaţiei. Peste câteva zile vom pune din nou şedinţa, şi tot aşa până vor ceda. E bătaie de joc", a spus Oprescu.

Potrivit proiectului de hotărâre care trebuia să fie discutat în şedinţa CGMB, conform informării RADET, situaţia datoriei principale şi a penalităţilor faţă de ELCEN, la data de 4 octombrie 2011, este în valoare de 1.146.840.404,37 lei.

Prin proiectul de hotărâre se propune împuternicirea Primăriei Capitalei să facă demersuri la Guvern pentru solicitarea anulării penalităţilor datorate de RADET şi pentru obţinerea derogării de la prevederile Contractului cadru de vânzare-cumpărare aprobat de ANRE cu Ordinul 50/2009, astfel încât "termenele de scadenţă ale facturilor emise de ELCEN către RADET şi de către RADET către consumatori să fie identice".

Valoarea gigacaloriei va rămâne în această iarnă la 170 de lei, cu excepţia a 2.800 de persoane cu venituri peste 1.500 de lei pe membru de familie, diferenţa între preţul real de 318 lei şi 170 de lei fiind suportată de municipalitate, anunţa, în 6 octombrie, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

Edilul-şef al Capitalei a spus atunci că, şi în această iarnă, probabil până în martie, diferenţa între valoarea preţului real, respectiv 318 lei, şi 170 de lei cât plăteşte populaţia, cu excepţia celor cu venituri mari, va fi suportată de către municipalitate.

Oprescu a mai spus că solicită Executivului să şteargă toate penalităţile "nedrepte" faţă de primării.

"Există datorii istorice din 1995, valoarea penalităţilor este variabilă, poate fi de opt miliarde sau de zece miliarde de lei. Nu am cerut o sumă fixă, aici trebuie expertize. Cerem Executivului ştergerea penalităţilor pentru a putea acorda ajutorul către populaţie", a precizat Oprescu.

Primarul Capitalei a adăugat că prin lege Guvernul ar trebui să aloce 320 de milioane de lei municipalităţii, dar această sumă nu a fost primită niciodată. "Am primit cel mult o sută de milioane de lei în vremuri bune, în rest, 25, 47 de milioane de lei", a spus Oprescu.

Primarul Sorin Oprescu declara, în 19 septembrie, că preluarea CET-urilor de către municipalitate şi plata liniară ar putea ţine în frâu cheltuielile cu căldura, după eliminarea subvenţiei de la bugetul de stat pentru energia termică.

Bucureştenii plătesc din acest an mai mult pentru energia termică, preţul crescând de la 124 lei/Gcal la 169,88 lei/Gcal, inclusiv TVA. Majorarea a fost aprobată la sfârşitul lunii iulie de consilierii municipali.

Totodată, începând din august 2011 energia termică livrată populaţiei este facturată în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic. Plata facturilor de energie termică pentru încălzire se poate face în tranşe egale, însă numai cu acordul asociaţiilor de locatari sau de proprietari. Pentru cei care optează pentru plata în tranşe egale, achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET şi avizate de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice.

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, începând cu iarna 2011-2012, iar primăriile decid dacă şi în ce condiţii acordă subvenţii din bugetele locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici