Oprescu: Primăria Capitalei are buget pentru subvenţii la căldură pentru 500.000 de persoane

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni că municipalitatea are buget pentru plata subvenţiilor la căldură pentru 500.000 de persoane, precizând că numărul beneficiarilor ar putea creşte.

315 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Primăria Capitalei are buget pentru subvenţii la căldură pentru 500.000 de persoane

Oprescu: Primăria Capitalei are buget pentru subvenţii la căldură pentru 500.000 de persoane (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Întrebat dacă are pregătit buget pentru subvenţii, Oprescu a spus: "Da. Foarte sincer vorbind, da. Pentru 500.000 de persoane".

"Dacă până la urmă reuşesc să nu mai dau subvenţii şi la cei cu 20 de milioane-30 de milioane pe cap de familie venit, atunci s-ar putea să fie mai mult, dar totul în momentul ăsta este relativ, pentru că nu avem evidenţa clară a veniturilor", a adăugat Oprescu.

Preluarea CET-urilor de către municipalitate şi plata liniară ar putea ţine în frâu cheltuielile cu căldura, după eliminarea subvenţiei de la bugetul de stat pentru energia termică, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la dezbaterea organizată de PSD pe tema efectelor eliminării subvenţiei la gigacalorie.

Edilul Capitalei a spus că la acest moment sunt 450.500 de oameni care au nevoie de ajutor la plata căldurii.

Bucureştenii plătesc din acest an mai mult pentru energia termică, preţul crescând de la 124 lei/Gcal la 169,88 lei/Gcal, inclusiv TVA. Majorarea a fost aprobată la sfârşitul lunii iulie de consilierii municipali.

Totodată, începând din august 2011 energia termică livrată populaţiei este facturată în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic. Plata facturilor de energie termică pentru încălzire se poate face în tranşe egale, însă numai cu acordul asociaţiilor de locatari sau de proprietari. Pentru cei care optează pentru plata în tranşe egale, achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET şi avizate de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice.

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, începând cu iarna 2011-2012, iar primăriile vor decide dacă şi în ce condiţii vor acorda subvenţii din bugetele locale.

Primarul Sorin Oprescu declara, la începutul lunii septembrie, că preţul la încălzire se poate dubla în Bucureşti, după ce Guvernul a eliminat subvenţia, dar Primăria Capitalei va încerca să îi ajute pe cei cu venituri mici.

Primarul general a subliniat că preţul la gigacalorie este cel mai ridicat din ţară, din cei 318 lei 60 la sută fiind tariful ELCEN şi 40 la sută tariful RADET.

Edilul spunea că proiectul de hotărâre privind subvenţia la căldură va fi gata la sfârşitul lunii septembrie, astfel că atunci vor fi stabilite de CGMB plafoanele în funcţie de câţi bani sunt disponibili.

Primarul general a subliniat că a cerut de la ANAF în urmă cu şase-şapte luni listele cu veniturile bucureştenilor, dar încă nu au fost primite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici