Oprescu: Ordonanţa ce permite eutanasierea câinilor vagabonzi s-a aplicat pentru cei bolnavi

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, că ordonanţa ce permite eutanasierea câinilor vagabonzi s-a aplicat pentru cei bolnavi şi că se simte vinovat pentru moartea copilului de patru ani sfâşiat de câini la fel ca toţi ceilalţi care au făcut "această lege ce nu a dat roade".

555 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Ordonanţa ce permite eutanasierea câinilor vagabonzi s-a aplicat pentru cei bolnavi

Oprescu: Ordonanţa ce permite eutanasierea câinilor vagabonzi s-a aplicat pentru cei bolnavi (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, că ordonanţa ce permite eutanasierea câinilor vagabonzi s-a aplicat pentru cei bolnavi şi că se simte vinovat pentru moartea copilului de patru ani sfâşiat de câini la fel ca toţi ceilalţi care au făcut "această lege ce nu a dat roade".

Întrebat dacă se simte vinovat pentru moartea copilui de patru ani, Oprescu a răspuns că se simte vinovat ca toţi ceilalţi care au făcut "această lege ce nu a dat roade".

Primarul general a mai spus, în acelaşi context, că nu simte că a scăpat de sub control situaţia câinilor comunitari, susţinând că sunt "accidente tragice care se întâmplă".

Potrivit lui Oprescu, la ultimul recensământ, făcut "cu mijloace primitive", a reieşit că în Bucureşti sunt aproximativ 64.000 de câini fără stăpân. "Am încercat cinci ani de zile toate metodele propuse de ONG-uri, am încercat adopţia, am sterilizat (...) Legea e pocită", a spus edilul.

Primarul general a adăugat că nu are statistici cu numărul de câini sterilizaţi în ultimii 15 ani şi a recunoscut că au fost cazuri în care s-a spus despre unele patrupede că au fost sterilizate, dar acest lucru nu se întâmplase.

"Rata de prindere este de 40 de câini pe zi. Este foarte puţin, am vrea să avem 140-200 pe zi. Din mai 2013, niciun câine agresiv nu s-a mai întors în teritoriu", a afirmat Oprescu.

Întrebat de ce nu s-a aplicat niciodată Ordonanţa 155/2001, care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, Oprescu a răspuns că acest lucru s-a făcut "pentru câinii bolnavi şi potrivit legii".

Primarul Capitalei a mai spus că niciun ONG nu primeşte bani din partea municipalităţii şi că el a încercat doar să susţină organizaţiile cu bani obţinuţi din sponsorizări.

Oprescu a precizat că în 2012, la nivelul Capitalei, au fost sterilizaţi 25.000 de câini, iar în acest an, aproximativ 11.000.

Întrebat dacă îşi va da demisia din cauza faptului că un copil muşcat de câini a murit, edilul a spus: "De ce să-mi dau demisia? Sunteţi convinsă că vina îi aparţine lui Oprescu? Dacă aş şti că aduc mâine copilul înapoi, plec în cinci secunde".

El a mai spus că una dintre măsurile pe care le-a propus de-a lungul timpului a fost să oblige proprietarii de terenuri să facă garduri pentru împrejmuirea acestora. "De şapte ori am băgat această propunere în CGMB, ca proprietarii de terenuri să le izoleze cu gard, s-a respins întotdeauna. La proprietarul din Tei, sunt zeci de amenzi, puteţi verifica, toate amenzile sunt contestate", a mai spus Oprescu.

Primarul Sorin Oprescu a vorbit şi despre un alt fenomen semnalat în Capitală, respectiv acela că seara sunt maşini care vin la marginea Bucureştiului şi dau drumul la câini. El a precizat că se încearcă identificarea celor care vin şi abandonează câini la marginea Capitalei, deşi nimeni nu recunoaşte acest lucru, cu toate că inclusiv Poliţia a confirmat acest lucru.

Întrebat de ce a reacţionat atât de târziu după moartea copilului de patru ani muşcat de câini, primarul a spus a fost plecat pentru un control medical, lăsând comanda viceprimarului. "Sunt bine şi n-am luat-o razna, deşi am înnebunit când mi-au spus la telefon ce s-a întâmplat. La ora 16:00, am ajuns pe Otopeni", a explicat Oprescu.

Referitor la propunerea preşedintelui Traian Băsescu prind rezolvarea problemei câinilor comunitari, Sorin Oprescu a spus că şeful statului vorbeşte din experienţa pe care o are ca primar şi "tot ce a spus Băsescu a spus, după părerea mea, adevărat".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, "exact ceea ce vrea populaţia", precizând că a convocat o şedinţă de îndată a CGMB pentru vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici