Ora la care se culcă în medie un român. Dormim 6 ore şi 50 de minute în zilele de muncă şi mai mult în weekend

Somnul este esenţial pentru sănătatea umană. Acesta ocupă aproximativ o treime din viaţa oamenilor. Cu toate acestea, se ştiu surprinzător de puţine lucruri despre el.

2571 afișări
Imaginea articolului Ora la care se culcă în medie un român. Dormim 6 ore şi 50 de minute în zilele de muncă şi mai mult în weekend

Ora la care se culcă în medie un român. Dormim 6 ore şi 50 de minute în zilele de muncă şi mai mult în weekend

O nouă lucrare publicată în acest an încearcă să umple unele dintre aceste lacune. Folosind date anonime colectate de la un dispozitiv portabil popular pe o perioadă de 12 luni, cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore şi Oura Health, un startup finlandez de tehnologie a somnului, au analizat obiceiurile de somn a peste 220.000 de persoane din 35 de ţări.

În timp ce cercetările privind somnul s-au bazat în mod istoric pe date de sondaj colectate de la un număr mic de persoane la un singur moment dat, aplicaţiile de urmărire a somnului pot urmări somnul în mod obiectiv, pornind de la mişcările, ritmurile cardiace şi temperaturile corporale ale unor eşantioane mari de utilizatori pe perioade lungi de timp.

Somnul în România

Între ţările analizate s-a aflat şi România. Astfel din datele publicate am aflat că un român doarme în medie în jur de 6 ore şi 50 de minute în zilele cuprinse între luni şi vineri. În weekend somnul este în medie cu aproximativ 20 de minute mai lung.

În cea ce priveşte ore de mers la somn şi trezit se pare că românii sunt "păsări de noapte". În medie un român merge la somn în jurul orei 00:00. În weekend statisticile arată că ora de culcare trece de 00:15.

Cercetătorii au constatat că modelele de somn variază considerabil de la o ţară la alta. Aşa cum era de aşteptat, cei mai slab calitativ somn se găseşte în ţările asiatice, unde, într-o seară obişnuită din timpul săptămânii, oamenii dorm mai puţin de şase ore şi jumătate - cu aproximativ 30 de minute mai puţin decât cei din restul lumii. Cei care dorm cel mai bine sunt în principal în ţările din nordul Europei (Estonia, Finlanda, Irlanda şi Ţările de Jos), precum şi în Australia şi Noua Zeelandă, unde utilizatorii înregistrează în medie şapte ore de somn.

Orele de culcare şi de trezire tind să evolueze în paralel, deşi autorii notează că cei care dorm mai puţin se culcă mai târziu decât media şi se trezesc cam la aceeaşi oră ca şi cei din restul lumii.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că factorii sociali - inclusiv îngrijirea copiilor, munca şi practicile culturale - ar putea avea o influenţă mai mare asupra somnului decât se credea până acum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici