Orban: Analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri pentru examenul de rezidenţiat / Răspunsul Sorinei Pintea

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, că problema examenului de rezidenţiat reprezintă una dintre primele măsuri ale Executivului PNL, dacă Guvernul Dăncilă nu îl va organiza până ce va pleca de la Palatul Victoria. Acesta ia în considerare suplimentarea locurilor scoase la concurs. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, îi răspunde lui Ludovic Orban, spunându-i să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea „ca instrument politic”: Sunt 4.710 locuri pentru 3.900 de absolvenţi.

1108 afișări
Imaginea articolului Orban: Analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri pentru examenul de rezidenţiat / Răspunsul Sorinei Pintea

Orban: Analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri pentru examenul de rezidenţiat / Răspunsul Sorinei Pintea

„Oricum, va fi o prioritate pentru guvernul nostru (n.r examenul de rezidenţiat), vom lua rapid măsurile care se impun, mai mult decât atât, analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri, astfel încât să permitem unui număr cât mai mare dintre absolvenţi să profeseze.”, a spus premierul desemnat Ludovic Orban, joi.

Totodată, Ludovic Orban a afirmat că acest examen nu ar trebui să constituie, neapărat, un factor decizional în profesia absolvenţilor ai Facultăţii de Medicină.

„De altfel, vă spun sincer că mă gândesc foarte serios, vom analiza şi modul în care acest sistem funcţionează în alte ţări europene, şi se pare totuşi, că această formă de examinare este o formă de examinare care nu este absolut necesară, pentru că toţi cei care participă la acest examen de rezidenţiat sunt absolvenţi ai facultăţilor de profil, sunt oameni care au avut, au fost la studii şi au învăţat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa această meserie nobilă şi dacă nu iau examenul de rezidenţiat după ce au dat examenele la finalul facultăţii, ei nu pot să profeseze în meseria pentru care s-au pregătit.”, a subliniat Orban.

Preşedintele PNL consideră că Guvernul Dăncilă a demonstrat că este „incapabil”, prin neorganizarea examenului de rezidenţiat la timp.

„Guvernul şi-a demonstrat incapacitatea prin faptul că nu a reuşit să organizeze examenul de rezidenţiat la timp. Dacă nu vor fi în stare să-l organizeze, examenul de rezidenţiat va fi una dintre priorităţile guvernului nostru. Mai mult decât atât, ne gândim incluluv la numărul de locuri care vor fi scoase la concurs în cadrul examenului de rezidenţiat, mi se pare foarte ciudat să scoţi la concurs un număr cu 466 de locuri mai puţin decât anul trecut, în condiţiile în care ştim foarte clar că este nevoie de medici.”, a conchis premierul desemnat.

Examenul de rezidenţiat care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educaţiei nu există un ministru care să semneze cele şapte ordine necesare organizării probei.

Guvernul Dăncilă a fost demis în urma moţiunii de cenzură.

Ludovic Orban este premierul desemnat de Preşedintele Klaus Iohannis.

Săptămâna aceasta, au loc negocieri cu partidele, în vederea sprijinirii Guvernului PNL.

Pintea îi răspunde lui Orban pe tema rezidenţiatului: Să citească legislaţia

Ministrul Sănătăţii, demis prin moţiune de cenzură, Sorina Pintea, a răspuns, joi, declaraţiilor făcute de premierul desemnat, Ludovic Orban, potrivit cărora noul Guvern va suplimenta numărul de locuri pentru rezidenţiat, invocând necesitatea aprobării cifrei de şcolarizare prin Hotărâre de Guvern cu şase luni înaintea examenului.

„Îmi este greu să comentez ceea ce domnul Orban a declarat. În primul rând, legat de cifra de şcolarizare, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern cu şase luni înainte. Prin urmare, ar trebui să ştie de existenţa acestor acte normative care reglementează rezidenţiatul. Asta pentru că dânsul spunea că va majora numărul de locuri. Sigur, noi am majorat anul trecut, dar după susţinerea acestui examen şi pentru absolvenţii care au obţinut aceeaşi medie. Există nişte acte normative care spun exact ceea ai de făcut, probabil că dânsul încă nu a lecturat”, spune Pintea.

Ministrul a mai spus şi că în 2019 au absolvit 3.900 de medicinişti, iar locurile scoase la concurs sunt 4.710. Sorina Pintea i-a recomadat lui Ludovic Orban să citească legislaţia înainte de a folosi Sănătatea ca „instrument politic”.

„3.900 (de absolvenţi, n.r) şi cu Stomatologia şi Farmacia. Mai mult decât atât, cei care absolvă Stomatologia şi Farmacia pot să intre în câmpul muncii. În momentul absolvirii absolvenţii de medicină generală pot fi medici cu competenţe limitate. Eu îi propun domnului prim-ministru desemnat Orban să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea ca şi instrument politic. Nu este recomandat”.

Sorina Pintea a conchis spunând că cifra de şcolarizare se formează pe baza propunerilor Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În 2016 au fost 3.900 de locuri scoase la rezidenţiat, în 2019 - 4.710 locuri. Este adevărat în 2018 au fost 5.730. Probabil că de aceea se reclamă numărul mic”, informează ministrul.

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, că problema examenului de rezidenţiat reprezintă una dintre primele măsuri ale Executivului PNL, dacă Guvernul Dăncilă nu îl va organiza până ce va pleca de la Palatul Victoria şi că ia în considerare suplimentarea locurilor scoase la concurs.

„Oricum, va fi o prioritate pentru guvernul nostru (n.r examenul de rezidenţiat), vom lua rapid măsurile care se impun, mai mult decât atât, analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri, astfel încât să permitem unui număr cât mai mare dintre absolvenţi să profeseze.”, a spus premierul desemnat Ludovic Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici