Orban: CE a făcut patru consultări publice privind ACTA. România nu a avut nicio contribuţie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că regretă lipsa de dezbatere şi de interes pentru temele de afaceri europene, şi a menţionat ca exemplu cazul ACTA, precizând că CE a organizat patru consultări publice pe temă însă nimeni din România nu a venit cu nicio contribuţie.

321 afișări
Imaginea articolului Orban: CE a făcut patru consultări publice privind ACTA. România nu a avut nicio contribuţie

Orban: CE a făcut patru consultări publice privind ACTA. România nu a avut nicio contribuţie (Imagine: Stefan Micsik (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Legat de modul în care afacerile europene sunt integrate la nivelul societăţii româneşti, la nivelul clasei politice, trebuie să-mi exprim încă o dată regretul că, din păcate, afacerile europene - care sunt din ce în ce mai mult afaceri interne - sunt foarte puţin dezbătute şi cunoscute", a spus Orban.

Ministrul a apreciat că, în consecinţă, "şi rezultatele se resimt în performanţele României ca stat membru UE".

"E suficient să ne uităm la ultimul exemplu, cel legat de ACTA, ca să înţelegem cât de scăzut e nivelul dezbaterii. Comisia Europeană a organizat patru sesiuni de consultare pe această problemă, pentru că domeniul comerţului este exclusiv de competenţă comunitară. Au fost patru consultări publice. Din ce ştiu eu, reacţiile din ţară au fost practic zero", a spus Orban.

Ministrul şi-a exprimat şi regretul faţă de faptul că, de la integrarea României, calitatea celor care lucrează în domeniul afacerilor externe nu s-a îmbunătăţit.

"Cât de puţin se discută la nivelul clasei politice temele legate de afaceri europene, care, repet, din ce în ce mai mult sunt teme de politică internă! Cât de puţin problemele de afaceri europene au fost incluse în politicile interne la nivelul administraţiei. Dimpotrivă. Făcând o comparaţie cu ce se întâmpla înaintea aderării şi cu ce se întâmplă după momentul aderării, din motive obiective, dar şi subiective, aş putea spune că nu s-a îmbunătăţit calitatea celor care lucrează în domeniu. Ba dimpotrivă, sunt motive de îngrijorare", a spus el.

Ministerul Economiei va iniţia consultări publice privind Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), un document care nu poate fi aplicat înainte de parcurgerea mai multor etape, inclusiv ratificarea în Parlament, şi care nu modifică legea în domeniul proprietăţii intelectuale, susţine Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici