Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare, adoptată de Cameră. Opoziţia va contesta legea la CC - Mediafax

Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare, adoptată de Cameră. Opoziţia va contesta legea la CC

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi cu 168 de voturi "pentru", 116 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 1/2011 referitoare la recalcularea pensiilor militare, opoziţia anunţând că va depune imediat o sesizare la Curtea Constituţională.

1431 afişări
Imaginea articolului Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare, adoptată de Cameră. Opoziţia va contesta legea la CC

Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare, adoptată de Cameră. Opoziţia va contesta legea la CC (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Proiectul de lege, dezbătut în procedură de urgenţă, face partedin categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind foruldecizional.

Proiectul de lege a primit Raport de adoptare din parteaComisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.

Dezbaterea proiectului a durat aproximativ două ore şi jumătate,în condiţiile în care plenul a decis, la propunerea lideruluigrupului PDL, Mircea Toader, prelungirea programului de lucru pânăla finalizarea dezbaterii pe articole, motivul invocat fiind acelacă legea este una foarte importantă.

În cadrul dezbaterilor generale, reprezentanţii opoziţiei aucriticat în termeni duri OUG nr. 1/2011, acuzând deputaţii dinarcul guvernamental că, deşi au iniţiat, susţinut şi votat o seriede amendamente în Comisia de apărare, care ar fi corectat actulnormativ, nu le-au mai susţinut şi în şedinţa Comisiei de muncă, alcărei raport favorabil nu mai include amendamentele respective.

Deputatul PSD Eugen Bejinariu a acuzat faptul că, prin aceastăOUG, în Armată au fost inversate ierarhiile, elapreciind că Guvernul Emil Boc, susţinut de PDL şi de preşedinteleTraian Băsescu, "îşi bate joc de oameni".

Bejinariu a precizat, în acord cu deputatul liberal Victor PaulDobre, că PSD şi PNL vor susţine adoptarea amendamentelor propusede opoziţie în Comisia de apărare.

Reprezentanul grupului parlamentar al UDMR, Kerekes Karoly, asugerat că proiectul de lege ar putea fi retrimis la Comisia demuncă, pentru a se vedea cum se rezolvă "nedreptatea" creată defaptul că legea ar restabili pensiile "torţionarilor" şifostelor cadre din Securitate şi ar diminua pensia celor care auluptat pentru democratizare.

La rândul său, reprezentantul grupului minorităţilor, NicolaeMircovici, a precizat că grupul său va vota în favoarea proiectuluide lege de aprobare a OUG 1/2011 şi a apreciat, în calitate de fostmilitar şi membru al Comisiei de apărare, că o problemă referitoarela pensiile militarilor nu trebuie să fie politizată.

După finalizarea dezbaterilor generale, deputatul PNL GeorgeScutaru a solicitat retrimiterea proiectului de lege la Comisia demuncă, propunerea sa fiind respinsă de plenul Camerei, el cerând,în schimb, ca grupul PDL să-şi prezinte punctul de vedere asupraacestui act normativ, aşa cum au făcut toate grupurile.

Mai mult, Scutaru a cerut ca deputaţii Nicolae Mircovici(minorităţi) şi Eugen Bădălan (PDL), foşti militari, să-şi votezeamendamentele pe care le-au iniţiat, susţinut şi votat în Comisiade apărare şi respinse de Comisia de muncă.

Solicitarea lui Scutaru a avut ecou în ceea ce îl priveşte pedeputatul Nicolae Mircovici, care a anunţat că şi-a votat în plenamendamentul pe care l-a susţinut în Comisia de apărare, dar şiasupra deputatului Eugen Bădălan, care a cerut, la rândul său, dela tribuna Camerei Deputaţilor, să se revină la momentuldezbaterilor generale astfel încât PDL să-şi prezinte punctul devedere în legătură cu proiectul legislativ.

Cererea lui Bădălan nu a fost însă luată în seamă, preşedintelede şedinţă, Ioan Oltean, rugându-l să ocupe loc în sală şiinformându-l că secretarii de şedinţă nu l-au infomat, în momentuldezbaterilor generale, că cineva din zona grupului PDL ar fi doritsă ia cuvântul.

După respingerea primelor amendamente cuprinse în raport,deputaţii PNL George Scutaru şi Victor Paul Dobre au anunţat căopoziţia va depune o contestaţie la Curtea Constituţională imediatce se va da votul final asupra proiectului de lege de aprobare aOUG respective, invocând faptul că aceasta încalcă principiulneretroactivităţii legii precum şi articolul 44 din Constituţiereferitor la proprietatea privată.

După ce plenul a adoptat propunerea liderului grupului PDL,Mircea Toader, privind prelungirea programului de lucru până lafinalizarea dezbaterii pe articole, opoziţia şi-a susţinut toateamendamentele depuse, acestea fiind respinse de Cameră.

În urma respingerii, pe rând, a tuturor amendamentelor, plenulCamerei Deputaţilor a adoptat, în forma iniţiatorului, anexa 3 aOUG nr. 1/2011 cu 161 de voturi "pentru", 103 voturi "împotrivă" şidouă abţineri.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici