Organizaţiile de elevi şi studenţi cer retragerea proiectelor de Ordonanţă referitoare la graţiere şi modificarea codurilor penale

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR), şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) retragerea actualelor proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului referitoare la graţiere şi modificarea codurilor penale.

2199 afișări
Imaginea articolului Organizaţiile de elevi şi studenţi cer retragerea proiectelor de Ordonanţă referitoare la graţiere şi modificarea codurilor penale

Organizaţiile de elevi şi studenţi cer retragerea proiectelor de Ordonanţă referitoare la graţiere şi modificarea codurilor penale

"Reprezentanţii tinerilor consideră că adoptarea acestor propuneri în afara Parlamentului României, fără o dezbatere publică reală şi într-un mod care face imposibilă sau irelevantă pentru anumite categorii de persoane chiar şi o eventuală decizie ulterioară de neconstituţionalitate creează suspiciunea că, pe lângă scopul declarat, actele urmăresc şi diverse interese private şi ar putea cuprinde inclusiv prevederi neconstituţionale care se doresc a fi adoptate şi aplicate imediat", transmit cele trei organizaţii.

Organizaţiile semnatare spun că apreciază măsurile adoptate de acest guvern, precum suplimentarea consistentă a investiţiei în educaţie, diverse măsuri care vizează reintegrarea tinerilor fără ocupaţie sau dezvoltarea antreprenoriatului, însă se opun "oricăror măsuri care elimină (din) răspunderea funcţionarilor publici pentru fapte de corupţie şi asimilate acestora şi, în general, elimină răspunderea lor pentru folosirea unei demnităţi sau funcţii publice în urmărirea unor interese private şi în dauna interesului public, indiferent dacă aceste efecte rezultă prin modificarea legislaţiei penale sau prin graţiere."

Tinerii spun că sunt îngrijoraţi şi de perspectiva graţierii unor condamnaţi pentru infracţiuni care presupun violenţa şi infracţiuni sexuale, chiar dacă persoanele vizate au peste 60 de ani.

ANOSR, CTR şi CNE cer Guvernului să renunţe "la propunerile de modificare a legislaţiei penale prin care îngreunează identificarea şi condamnarea persoanelor care au comis infracţiuni şi care nu sunt impuse explicit prin decizii ale Curţii Constituţionale a României, inclusiv modificări prin care se îngreunează denunţul sau demararea anchetelor în cazul abuzului în serviciu prin termene limită restrictive, necesitatea unei plângeri prealabile sau prin stabilirea unui prag minim pentru prejudiciu".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici