OUG care îi obligă pe revoluţionari să îşi reînnoiască certificatele a fost adoptată de Senat

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul îi obligă pe revoluţionari să îşi reînnoiască certificatele a fost adoptată, miercuri, de majoritatea senatorilor, după îndelungi dezbateri pro şi contra.

Urmărește
1645 afișări
Imaginea articolului OUG care îi obligă pe revoluţionari să îşi reînnoiască certificatele a fost adoptată de Senat

OUG care îi obligă pe revoluţionari să îşi reînnoiască certificatele a fost adoptată de Senat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

La vot au fost înregistrate 60 voturi "pentru", 44 voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, raportul de respingere propus plenului de Comisia juridică fiind respins cu 64 de voturi "împotrivă", 38 de voturi "pentru" şi 11 abţineri.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 95/2014 pentru modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertifit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 primise votul negativ unanim al senatorilor din Comisia juridică prezenţi la şedinţa în care s-a dat vot pe raport, inclusiv din partea social-democraţilor.

Membrii Comisiei juridice au arătat, în raport, că "în cadrul dezbaterilor s-a conturat opinia conform căreia, în acest domeniu de reglementare, nu se impun modificări legislative de natura celor promovate prin ordonanţa de Guvern".

Comisia juridică menţionează că a primit peste 40 de memorii din partea unor persoane fizice, beneficiari ai legii supuse modificării şi completării, precum şi din partea asociaţiilor în care sunt constituiţi revoluţionarii din România.

Potrivit expunerii de motive, Guvernul propune modificarea legislaţiei în vigoare pentru a exista prevederi clare, fără echivoc în acest domeniu.

În documentul menţionat se arată că OUG a fost adoptată în vederea acordării recunoştinţei numai faţă de persoanele care au avut un rol determinant la victoriei Revoluţiei, implicând reluarea plăţilor cu un efort bugetar redus faţă de cel existent şi descurajarea abuzurilor.

Guvernul susţine că Legea 341/2004 nu mai corespunde realităţilor social-politice actuale, iar aplicarea greşită sau abuzivă a acesteia a generat inechităţi şi multiplicarea numărului beneficiarilor şi a generat conflicte sociale şi manifestaţii de stradă.

Executivul mai arată că legea aflată în vigoare nu prevede criterii pentru persoanele care au avut un rol determinant în Revoluţie şi că multiplicarea numărului certificatelor îngreunează bugetul de stat şi nu se justifică.

Senatorii au avut, în plen, dezbateri aprinse pe tema adoptării sau respingerii Ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul îi obligă pe revoluţionarii să îşi reînnoiască certificatele.

În timpul dezbaterilor generale, care s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, senatorii au cerut fie adoptarea OUG, fie respingerea ei, fiecare aducând propriile argumente.

Unii dintre senatori s-au declarat nemulţumiţi de "lipsa de expertiză în domeniu" a lui Adrian Sanda, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Revoluţionarilor din decembrie 1989, care a participat la şedinţă şi care a fost acuzat că ar fi "penibil".

La începutul dezbaterilor generale, Adrian Sanda a afirmat că Executivul a iniţiat ordonanţa de urgenţă ca o reparaţie morală la 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi că, în ultimii 15 ani, a existat o adevărată inflaţie de "purtători de certificate de revoluţionari remarcaţi prin fapte deosebite".

Sanda a arătat că Guvernul încearcă să rezolve, prin instituirea titlului de luptător determinant în declanşarea şi desfăşurarea Revoluţiei Române, o problemă deosebit de sensibilă.

"Există o diferenţiere (prin OUG - n.r.) între cel care, în data de 17, 21 şi 22 decembrie, a luptat pentru izgonirea dictaturii, în toate formele ei, şi cei care au venit în 24-25 decembrie chemaţi de cei care au ocupat instituţiile fostului PCR", a subliniat secretarul de stat.

Afirmaţiile lui Sanda au determinat proteste din partea senatoarei PC Cristiana Anghel.

Ea a susţinut că Adrian Sanda nu are voie să spună că participanţii la Revoluţie sunt, până la o anumită oră, revoluţionari şi, după o anumită oră, nu sunt revoluţionari.

"Care este diferenţa între cel care a murit până în data care o spune şi după. Unul este mai mult mort şi unul mai puţin mort. Domnule, sunteţi penibil!", i-a spus senatoarea secretarului de stat.

Pe de altă parte, senatorul independent Ioan Iovescu a afirmat, în plen, că singurii care au dreptul moral să beneficieze de drepturi sunt cei care au fost răniţi şi urmaşii celor care şi-au dat viaţa în zilele Revoluţiei.

"20 de ani de privilegii ajung! România e secătuită şi nu am secătuit-o eu", a spus el, adăugând că a sperat că prin propunerea Guvernului se va face curăţenie şi vor fi privilegiaţi doar cei care au suferit cu adevărat.

"Dumneavoastră, care sunteţi buni de muncă…Biblia spune foarte frumos: «Cine vrea să mănânce să şi muncească»", s-a adresat el, în lipsă, revoluţionarilor.

După vot, senatorul PNL Octavian Motoc a arătat că parlamentarii din grupul său au votat pentru respingerea ordonanţei. "PNL şi-a exprimat punctul de vedere în sensul că nu doreşte ca nici măcar o persoană care să fi fost rănită sau să fi fost în vreun fel exclusă de ceea ce s-a întâmplat în perioada Revoluţiei din decembrie şi din 1987, la Braşov, cu ocazia revoltelor muncitoreşti de acolo, să fie exclusă de la a obţine aceste drepturi", a spus acesta.

Senatorul independent Ioan Ghise a anunţat că a votat, la rândul său, contra ordonanţei, calificând drept "inadmisibil" ca Braşovul să fie scos din lista oraşelor martir.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a opinat că rezultatul strâns la vot, care nu e o majoritate covârşitoare, obligă ca anumite lucruri să fie corectate la Camera Deputaţilor, el apreciind că acolo se pot îndrepta acele articole care suscită "rezerve" şi "îndoieli".

Senatorul PSD Liviu Pop a subliniat că Guvernul României a avut multe întâlniri cu reprezentanţii "legali sau ilegali ai revoluţionarilor", care au avut loc cu uşile deschise. "Nu este nicio intenţie a Guvernului României a de a confisca sau de a-şi bate joc de revoluţionari, cum încearcă să spună unii care uită, spre exemplu, că în Braşov în 1987 au fost confirmaţi de către securitate undeva sub 200 de participanţi. În plată au ajuns, prin grija celor care astăzi se află în altă zonă, nu în zona liberă, vreo 2.000", a susţinut social-democratul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici