(P) Cum să îţi îngrijeşti parchetul stratificat?

97 afișări
Imaginea articolului (P) Cum să îţi îngrijeşti parchetul stratificat?

Există o gamă largă de modele de parchet din care puteţi alege atunci când vă amenajaţi locuinţa. Astfel, vă puteţi permite să vă creaţi propria atmosferă unică şi estetică şi în funcţie de tipul de parchet. Însă pentru ca parchetul dumneavoastră să arate bine mulţi ani de acum înainte, întreţinerea acestuia este esenţiala şi trebuie adaptată nu la natura lemnului, ci la tipul de finisare a acestuia. Prin urmare, întreţinerea unui parchet uns cu ulei ar trebui să se facă diferit faţă de întreţinerea unui parchet lăcuit.

Pentru a păstra estetica parchetului dumneavoastră, fie că este lăcuit sau uleiat, este important să respectaţi câteva recomandări care ii vor conferi o longevitate de neegalat. În primul rând, trebuie luate măsuri de precauţie atunci când utilizaţi podeaua. Pentru a minimiza riscul de zgârieturi şi urme de neşters, utilizaţi un covor la intrarea în casă. Scopul acestuia este de a reţine cât mai mult nisip şi pietriş de afară. Totodată, utilizarea tampoanelor de protecţie sub picioarele scaunelor şi a mobilierului va preveni atât zgârieturile, cât şi urmele. De asemenea, dacă utilizaţi mobilier cu roţi, cum ar fi scaunele de birou, protejaţi-vă podeaua cu un covor.

Deoarece lemnul este un material care absoarbe rapid orice lichid care cade pe suprafaţa sa, asiguraţi-vă că îl ştergeţi rapid cu o cârpă, iar ulterior porniţi şi aspiratorul robot pe un mod de spălare.

Întreţinerea şi curăţarea trebuie evaluate în funcţie de cât de des utilizaţi parchetului. Aspiratul poate fi efectuat în mod regulat fără a vă deteriora parchetul, însă curăţarea cu aspiratorul robot pe modul spălare trebuie făcută cu măsură, deoarece există riscul de a deteriora iremediabil plăcile de parchet.

O finisare cu ulei constă în impregnarea pardoselilor cu produse penetrante, compuse din elemente naturale care protejează pardoseala prin saturarea porilor lemnului. Există trei tipuri de finisaj ulei, iar produsele folosite depind în principal de culoarea cerută. În continuare, întreţinerea pardoselii trebuie efectuată cu produse care respectă cel mai bine caracteristicile specifice fiecărei tip de ulei.

În funcţie de trafic, o podea unsă cu ulei trebuie rehidratată în mod regulat, o dată sau de două ori pe an. Această operaţiune trebuie efectuată de profesionişti, cu ulei de întreţinere, utilizat inclusiv la momentul instalării podelei dumneavoastră. Apoi, după ce se fixează, puteţi să porniţi aspiratorul robot pe programul obişnuit.

Parchetul care foloseşte finisajul cu ulei autentic, care îşi păstrează perfect culoarea maro şi granulaţia gri are un alt tip de întreţinere. Pentru a asigura o protecţie optimă, vă recomandăm să aplicaţi un strat de ulei de întreţinere imediat după instalarea parchetului. De asemenea, pentru a menţine aceste caracteristici în timp, vă recomandăm să vă curăţaţi podeaua cu un săpun special pentru întreţinerea de rutină a acestui tip de parchet, folosind o cârpă din microfibră sau aspiratorul robot din dotare.

Lăcuirea unui parchet constă în aplicarea unei pelicule protectoare pe lemn. Aplicarea mai multor straturi de produs filmogenic va crea o peliculă de protecţie, care face ca podeaua dumneavoastră să fie mai rezistentă la majoritatea accidentelor casnice (diferite şocuri, pete etc).

Şi pentru că există mai multe tipuri de lacuri aplicate pe parchetul lăcuit, precum lac mat, lac satinat, lac incolor sau lac lucios, fiecare are alte nevoi de mentenanţă. Totuşi, aceste lacuri diferite îţi vor permite să ai un parchet exact aşa cum ţi-l doreşti. Pentru întreţinerea acestui tip de podea, îţi recomandăm utilizarea altor produse special pentru întreţinerea de rutină, iar pentru atunci când ai de a face cu pete dificile, cel mai indicat ar fi să iei legătura cu o echipa de profesionişti pentru a nu risca să deterioraţi parchetul cu anumite substanţe din produsele de curăţenie. De asemenea, această intervenţie este recomandată şi pentru îndepărtarea straturilor vechi de lac metalizat.

În final, o recomandare clasică, şi asta pentru toate tipurile de parchet, nu vă spălaţi niciodată parchetul cu apă şi nu folosiţi detergenţi agresivi, abrazivi, siliconaţi sau amoniaţi. Pentru că odată ce veţi pierde strălucirea podelei dumneavoastră, va fi nevoie de o nouă investiţie pentru reparaţii sau pentru înlocuire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici